Пловдив на опашката по подадени проекти в земеделието
Пловдив на опашката по подадени проекти в земеделието / netinfo
Пловдив изостава драстично в разработването на проекти за финансиране по Програмата за развитие на селските райони, която бе отворена през април, съобщи директорът на областната земеделска служба Стефанка Цонева. Макар че областта бе на първо място в страната по подадени и одобрени проекти по САПАРД и по размер на усвоените средства, сега ни изпреварват дори Смолян и Кърджали.

Само 4 проекта са подадени например по мярката за подкрепа на полупазарните стопанства, която действа от 7 месеца, посочи Цонева. Много слаб е интересът и към мярка „Млад фермер”, по която могат да кандидатстват хора на възраст от 18 до 40 години за финансиране от 12500 евро. Веднага след отпускането на средствата, те могат да кандидатстват и за модернизация на стопанствата, където да получат 50% безвъзмездна помощ, а след 3 години при добри показатели по проекта, могат да вземат още до 12500 евро.

От областната земеделска служба очакват активността да се засили след разяснителната кампания от врата до врата, която върви в момента във всички общини в областта.

Подробности за графика на пътуващите консултантски екипи и за причините за слабия инетерес към европарите чуйте в прикачения звуков файл