Питат екоминистъра за водния проект на Пловдив
Питат екоминистъра за водния проект на Пловдив / Dariknews.bg, Архив
Питат екоминистъра за водния проект на Пловдив
71525
Питат екоминистъра за водния проект на Пловдив
  • Питат екоминистъра за водния проект на Пловдив

Неуредици с Европейската комисия бавят подписването на договора за Водния проект на Пловдив на стойност 128 млн. лева. Това става ясно от писмо на Министерството на околната среда и водите до Дарик радио. Европейската комисия настояваше ДДС да бъде изключен като допустим за възстановяване разход по Оперативна програма „Околна среда“, но покриването му извън програмата трябваше да бъде уточнено на национално ниво.

Подписването на договора се бави заради необходимостта от уточнение на въпроса за третиране на ДДС по проекта.  В началото на тази година Министерство на финансите публикува указания относно администрирането на ДДС във водния сектор и изясняването на правото на общините-бенефициенти по програмата за ползване на данъчен кредит. Това даде основание за преработка на проектното предложение на община Пловдив и изпращането му в Европейската комисия за последваща оценка през месец февруари 2014 г.

Питане за водните проекти ще внесе депутатът от Коалиция за България Маргарита Стоилова към екоминистъра Искра Михайлова. Това ще стане до Великден, обяви в ефира на Дарик народният представител, която е и член на комисията по околна среда. По думите й, общините може да използват данъчен кредит за възстановяване на ДДС по Водния проект, като тези  разходите са в размер на повече от 20 млн. лева за Пловдив и Асеновград.

Според кметът на Пловдив Иван Тотев опасността да загубим милионите за финансиране на Водния цикъл е много реална. Той припомни, че още преди година и половина са избрани изпълнители на поръчките, чиито депозити са в сметките на общината.  „Вече получихме няколко писма от фирмите, в които ни предупреждават, че ако продължаваме да се бавим, ще си поискат обратно депозитите и ще се откажат“, обясни кметът за Дарик радио.

 

Шефът на ВиК Пловдив Манол Генов заяви, че Водния проект е важен заради реконструкцията на пречиствателната станция и решението на проблема с утайките, но няма да реши проблемите със загубата на вода, тъй като процентът на заложените дейности по водопроводите е малък.