полиция
полиция / dariknews.bg, архив
Пиян и въоръжен жител на Велинград вдигна по тревога полицията и охранителна фирма, след като се барикадира в дома си, а преди това насочи пушка срещу сестра си и служител на охранителна фирма. След часове под полицейска блокада мъжът е задържан, съобщи говорителят на дирекцията на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов. 50-годишният Георги Табаков е имал и предишни конфликти с властите, но няма криминално досие.

При обиска след залавянето му са намерени три пушки - бойна карабина, гладкоцевна ловна пушка и пневматична с оптически прицел, преправена да стрела с бойни патрони. На тавана в жилището са открити амонит и шнур за детонация. Тестът с дрегер на мъжа пък показал 3,65 промила алкохол.

В основата на екшъна, при който са били застрашени десетки хора, е стар спор за имот между развилнелия се Георги и неговите майка и сестра. Вчера сутринта за пореден път решил да отиде и да се саморазправя с тях. Нападнал сестра си и започнал да я бие, заплашил я с оръжие. След предишни подобни изстъпления жената имала монтиран паник бутон с връзка към частна охранителна фирма и потърсила помощ първо с него, после звъннала и на 112.

Първи пристигнали частните гардове, но влезлият да провери обстановката служител също бил посрещнат от дулото на пушка, насочено застрашително срещу тялото му, и бил принуден да се оттегли.

Малко по-късно Табаков се измъкнал и се прибрал в своята къща в опит да се укрие. Сградата почти веднага била обградена от полицейски екипи. Операцията продължила часове, униформените изчаквали удобен момент, за да се избегне вероятността да пострадат невинни хора. Трима служители на реда успели да заловят мъжа, когато слязъл невъоръжен да си вземе гориво за печката.

С него през цялото била и 11-годишната му дъщеря, която станала свидетел както на побоя над леля си, така и на целия екшън около залавянето на баща си. С детето предстои да се заемат социалните служби.

Допреди около половин година Георги имал законен пистолет. Той обаче му бил отнет от полицията, след като вдигнал скандал и заплашил с оръжие в местна дискотека.

Днес Районната прокуратура във Велинград ще наложи на агресивния мъж 72-часова мярка за задържане, а в първите дни на идната седмица ще бъде поискан от съда постоянен арест.