Шишманци обгазено
Шишманци обгазено / netinfo
Частичното бедствено положение в Шишманци е отменено. „Пожарът е овладян напълно. Стойностите на вредните вещества в атмосферния въздух са близки до нулата. Обстановката в селата в близост до екозавода е спокойна". Това заяви кметът на Раковски Павел Гуджеров.

Извършени са огледи на цялата територия на бившия Стоманолеярен завод, като са отчетени множество нарушения в стопанисването на сградите не по предназначението им, както и нерегламентирано струпване на отпадъци.

В сигнал до ресорните институции Гуджеров ги уведомява за негативното отражение върху здравето на населението в Шишманци и близките села в резултат на пожара, възникнал на 2 юни на територията на Завода за преработка на твърди битови отпадъци.

"Имайки предвид опасността за здравето на хората, общественото напрежение и повтарящия се за пети път пожар в комплекса, както и с цел предотвратяване възникването на подобни произшествия, молим Ви да се извърши детайлна проверка, като при констатиране на извършени нарушения – да се наложат съответните санкции", се посочва в сигнала до РИОСВ, Министерството по околната среда и водите и до ресорната парламентарна комисия.

Гуджеров настоява всички фирми, които преработват, складират и депонират отпадъци, да бъдат задължени да извършват дейността си по законосъобразен и безопасен за населението начин. В писмото Гуджеров благодари за професионалната работа на огнеборците.