Отлагат затварянето на  10-те подблокови детски градини
Отлагат затварянето на 10-те подблокови детски градини / Автор: Даниела Ковачева
Нито една от подблоковите детски градини няма да бъде закрита, докато не се осигурят места за децата, дори да понеса административно наказание, заяви кметът Славчо Атанасов. По закон апартаментните забавачки, които в Пловдив са 10, трябваше да бъдат затворени в началото на годината, тъй като не отговарят на нормативите. Над 1000-та деца, които ги посещават, обаче няма къде да бъдат преместени, преди да се довършат 6 –те строящи се нови градини.

Първите 200 деца в изграждащата се в момента до училище “Яне Сандански” градина ще бъдат приети пролетта догодина, каза кметът, който днес инспектира строежа. Сградата ще е готова до края на тази година, но приемателните процедури и оборудването й, за което ще са необходими още 250000 лева, ще забавят пуска с няколко месеца, обясни кметът на район “Южен” Александър Колев. Новата градина ще има плувен басейн и физкултурен салон. Тя ще вземе името “Албена” от намиращата се наблизо подблокова градина, която ще бъде закрита.

Още 5 детски градини се изграждат в останалите райони на града – една в Западен; две в “Тракия”, които общината ще получи като обезщетение срещу терени; една в Коматево, която се преустройва с 300 хил. лева; и една в Централен за 90 деца. Единствено в район Северен има проблем с намирането на свободен парцел за нова забавачка, затова ще се търси алтернатива с разширяването на съществуващите градини, каза Славчо Атанасов. От районната администрация уточниха, че се планира разширяване на 3 обединени детски заведения - „Дъга”, „Космонавт”, „Славей”. За целта кметството е поискало за проектиране на пристройки 120 хиляди лева, които очаква да му бъдат отпуснати при актуализацията на бюджета.