пещера Снежанка
пещера Снежанка / netinfo
Спелеолози и туристи от Пазарджик, Пещера, Пловдив и София ще отбележат днес от 11,30 часа 57-годишнината от откриването на пещерата „Снежанка“. Това съобщи председателят на Туристическо дружество „Купена“ Георги Киев. То стопанисва природната забележителност и е домакин на традиционната среща, провеждана всяка година около 3 януари – датата, на която е открита „Снежанка“.

пещера Снежанка
netinfo

Очаква се събитието да привлече над 200 гости. Сбирката на запалените по пещерното дело ще премине със споделяне на постигнатото при проведени през миналата година мероприятия, планиране на следващи за 2018-та. Спелеолозите ще разкажат на посетители за дейността си по откриване и опазване на интересните подземни образувания. Ще бъде почетена и паметта на онези, които вече не са между живите, но са оставили своя диря в развитието на туризма и пещерното дело в България.

пещера Снежанка
netinfo

За посетители днес входът в пещерата ще бъде безплатен. Хубавото е, че времето е топло, такова ще бъде по прогноза и днес, в района няма сняг и достъпът до мястото е безпроблемен. Другата добра новина е, че в момента всички 6 зали са отворени за посетители – Залата на виметата, Голямата зала, Залата на брадите, Музикалната зала, Залата на срутищата и Вълшебната зала, в която се намира легендарната фигура на приказната героиня, дала името на пещерата.

пещера Снежанка
netinfo

Неслучайно „Снежанка” е наричана „Перлата на Родопите”. Тя е включена в списъка на 100-те национални туристически обекта. Обявена е за природна забележителност през 1961 година. В своите само 145 метра дължина тя е събрала всички форми на пещерни образувания. Намира се на 5 км oт Пещера в посока към Батак.

пещера Снежанка
netinfo

Пещерата е образувана от Новомахленската река. Намерените в нея артефакти сочат, че около 600 г.пр.н.е. е била обитавана от древните траки. Смята се, че е на над 3,5 милиона години. По-късно е забравена, а през 1961 година е преоткрита от туристи.

пещера Снежанка
netinfo

Тя е интересна и с биоразнообразието си. Обитавана е от 4 вида прилепи – Голям подковонос, Малък подковонос, Трицветен нощник и Голям нощник. Част от тях могат да се видят в осветените части, достъпни за туристи.

пещера Снежанка
netinfo

Пещерата е благоустроена и отворена за посетители всеки ден, като зимното работно време е от 10,15 до 15,15 часа. До входа има чайна и щанд за сувенири.