забрана
забрана / dariknews
Наемат още служители за мобилните патрули
От началото на седмицата в Пловдив е засилен контролът в Централната градска част и по-специално в квартал “Капана”, по отношение употребата на алкохол от непълнолетни на обществени места. Това потвърди в ефира на Дарик зам.-кметът Златин Велев. Извършват се проверки и за превишение на шумовите норми. Постоянен пост за наблюдение ще има и в Цар Симеоновата градина, където също се събират младежи с пластмасови бутилки бира в ръце. Ще бъдат изисквани и камери от заведенията, когато има съмнения за допуснати нарушения на наредбата за обществения ред и сигурност, допълни Велев.
 
Предвиджа се през 2019-та да бъдат наети допълнителни служители на Общинска охрана, предвид многото културни събития, които ще се провеждат в годината, когато градът ще е Европейска столица на културата.
 
Крутите мерки бяха обсъдени съвместно от представители на общинската администрация, общинска полиция и общинска охрана, заради подадените многобройните жалби и сигнали за нарушаване на реда в артистичния квартал Капана. Зад решението, да не се пие бира на открито, застават и собствениците на заведения.
 
В момента се подготвят и няколко варианта на информационни табели, включително и на английски език, за да е ясно и за чужденците и гостите на Пловдив, че пиенето на алкохол на открито е забранено в града. Предвидените санкции по закон са до 3000 лева при употреба на алкохол на публични места и до 5000 лева за силен шум.
 

Мерки в Капана
снимка: Петър Тодоров


Да се забрани продажбата на алкохол след 22.00 часа в денонощните павилиончета в Капана и на други места, където има злоупотреби. Това предложиха в ефира на Дарик двама собственици на заведения в Капана – Гаро Узунян и Георги Пашалиев. Повод за това са зачестилите сигнали за прекалили с алкохол и леки наркотици младежи, както и повишаването на шума в района.

Те допълниха, че са предложили на общината съдържателите на барове и клубове да събират допълнителни пари за охрана, примерно по 100 лв. на месец, но им било отказано с мотива, че има общинска полиция и общинска охрана. Според двамата мъже обаче контролът, упражняван от органите на реда, е недостатъчен.