/ iStock/Getty Images
Опасен вредител нападна горите край Пловдив. Горските територии край Хисаря са били нападнати от борова процесионка. Експерти от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Лесозащитна станция - Пловдив извършиха теренна проверка на засегнатите площи на Държавно горско стопанство - Хисар.

Допреди няколко години това насекомо е било характерно за Южна България, тъй като е средиземноморски вид, но вече се среща и на север. Разпространява се в Родопите, Средна гора, Стара планина, обясниха от ИАГ.

Опасен вредител нападна боровете в парк в Габрово

Експертите предупреждават да не се пипат и да не се мачкат гъсениците, защото причиняват алергични реакции - най-често обрив, сърбеж, по-рядко затруднено дишане.

Единствената ефективна борба с вредителя е въздушно пръскане, което се извършва в месеците от август до октомври. Насекомото не може да унищожи цялата корона на едно дърво, но то става податливо към други заболявания. Проблемът е, че гъсениците могат да стоят на земята в какавида до 3 години.

Тази година в ИАГ са подавани много сигнали за борова процесионка в градски територии и паркове около населени места, тъй като вредителят се активира от топлото време.
Агенция "Фокус"