/ БГНЕС
Боровете в лесопарк над Габрово бяха нападнати от вредител, опасен за дърветата и за здравето на хората и животните. Експертите предупреждават посетителите на парк "Градище", който е предпочитано място за разходки и игра, да внимават като избягват контакт с гъсениците и техните гнезда.

Гората в парка "Градище" над Габрово е нападната от гъсеници на боровата процесионка, които обезлистват дърветата, информира БНР.

Вредителят е напълно нов за района и се наблюдава за първа година, като появата му вероятно се дължи на климатичните промени и аномалии.  

След извършена проверка по сигнал специалисти по лесозащита са предписали мерки за редуциране числеността на вредителите в горската територия на парка, който мнозина жители на Габрово предпочитат за разходки и игра.  

От Горското стопанство предупреждават, че е необходимо да се избягва досега с гъсениците и техните гнезда, приличащи на бели къдели, които могат да причинят болезнено дразнене на кожата, очите и гърлото при хората и животните, а в някои случаи и алергични реакции.  

За да бъдат предпазени посетителите, се предвижда поставянето на предупредителни табели.