Окръжната прокуратура в Смолян се заема със случая на загиналия миньор
Окръжната прокуратура в Смолян се заема със случая на загиналия миньор / Sofia Photo Agency, архив

Окръжна прокуратура-Смолян e започнала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смъртта на Кирил Минчев, миньор в рудник “Ерма река”, в участък “Андрово” на хоризонт 400, комин 2., съобщиха от пресцентъра на институцията. То е по чл. 123, ал. 1 от Наказателния кодекс, който гласи - поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Под ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян е извършен оглед на местопроизшествието, съвместно с полицията и представители на Инспекция по труда. Незабавно са изискани и приложени по делото книгата за назначения и инструктаж, както и проекта на комина, където е станала злополуката. Изискани са трудовите договори на всички работници, които са били на смяна в деня на злополуката, длъжностни характеристики и заповеди за назначаване.

Извършена е аутопсия на трупа на загиналия работник и е назначена съдебно-медицинска експертиза за установяване причината за смъртта. По първоначални данни най-вероятната причина за смъртта е задушаване в резултат от затрупване със земна маса. По разследването предстоят разпити на свидетели, назначаване на минно-техническа експертиза за установяване причината за срутването.