Общинските дружества – големи печалби, мижав дивидент
Общинските дружества – големи печалби, мижав дивидент / netinfo

Под 200 хиляди лева дивидент ще получи общината от 26-те си действащи дружества, макар 23 от тях да са на печалба. Това става ясно от справка за финансовите резултати на фирмите за 2007-а, внесена в Общинския съвет от заместник-кмета по стопанската политика Георги Григоров. 2,4 млн. лева е генерираната печалба от всички фирми, но част от нея се формира от разпродажби при дружества в ликвидация като “Пълдин М”

С най-високи финансови резултати са здравните заведения, от които обаче не се заделят дивиденти, а и при част печалбите са и кухи.

Онкодиспансерът e най-печелившото общинско дружество, според внесените са одобрение баланси. Здравното заведение, което се проверява от прокуратурата за нарушения по обществените поръчки, има 908 хил лв печалба за 2007-а, а през първото тримесечие на тази година – 596000 лв. Положителният финансов резултат обаче е само по счетоводни книги, диспансерът има над 1,5 млн. лева задължения за медикаменти, призна управителят д-р Георги Райчев.

От деветте диагностично консултативни центъра с най- голяма печалба – 95 хил . лева е бившата поликлиника в “Тракия”, следвана от бившата Втора поликлиника с положителен резултат от 48000 лева.

На второ място сред най-печелившите общински предприятия се нарежда фирма „Чистота” с положителен резултат от 162 хиляди лева. Дружеството няма задължения и половината от сумата ще бъде изплатена като дивидент на общината на траншове, каза управителят на комуналната фирма Радослав Кошински.

Болница „Свети Панталеймон” отчита 68 хил. лева годишна печалба за разлика от “Света Мина”, която е със 138000 лв загуба, натрупани основно за парно и топла вода.

Най-губещото общинско лечебно заведение за изминалата е Белодробна болница, която е на червено с 526 хиляди лева. В списъка на петте предприятия с негативен резултат е и “Митнически терминал”. В първото тримесечие на тази година обаче дружеството е успяло да стопи загубите си и от администрацията очакват някогашната “златна кокошка” на общинската икономика отново да започне да генерира печалби.

Заместник-кметът по стопанската политика Георги Григоров отказа да коментира резултатите на фирмите, докато не излезе анализът на цялостното им състояние, който ще отразява задълженията и дали печалбите се формират от продажби на активи или от дейност. Докладът трябва да е готов на 20 юли.