Новите снабдители с ток няма да предложат по-ниски цени за битовите абонати
Новите снабдители с ток няма да предложат по-ниски цени за битовите абонати / netinfo
Малцина битови абонати ще се възползват от либерализацията на енергийния пазар от 1 юли и ще напуснат досегашните снабдители-монополисти, въпреки недоволството от тях. Това прогнозира заместник - председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране доц. Валентин Кирчев по време на дискусията за регионалния енергиен пазар, която се проведе в рамките на Инвестиционния форум “Марица” в Панаира.

Основната причина е, че лицензираните нови 25 снабдители няма да са в състояние да предложат по-ниски цени за битовите потребители. Сегашните тарифи за дневна и нощна електроенергия са “изпилени” до крайност, мотивира се Кирчев. Според него при избор на алтернативен търговец основна роля ще играе качеството на услугата – на напрежението, на обслужването, време за реакция при аварии. Кирчев посочи, че друг проблем при либерализацията ще е липсата на достатъчно свободни количества електроенергия, които да се търгуват. 70% от произвеждания ток се изкупува по дългосрочни договори, а други 12%, които се добиват от възобновяеми източници също са с опция за задължително изкупуване от държавата до 2011 година.

Правилата за отказ на битовите потребители от досегашните доставчици са вече готови и са залегнали в лицензиите на 25-имата нови търговци, каза заместник-председателят на ДКЕВР. Според него не би следвало да има пречки и технологично протакане на процедурата по прехвърлянето към нов снабдител, защото тя не означава разкачане от мрежата. Крайните потребители, избрали друг търговец, ще продължат да плащат таксата за мрежа при досегашния оператор.

Цените на електраенергията няма да се вдигнат, ако се наложи внос, което е крайно песимистичен вариант, декларира заместник-председателят на ДКЕВР. Той съобщи, че регулаторът вече прави разчети за компенсиране на по-високите цени на вносния ток. Идеята е рязко да се снижат разходите на някои от централите чрез изваждането на неоперативни активи, а оттам да се свали микса от “вътрешна” и “външна” цена на тока.

Цялото интервю с Валентин Кирчев можете да чуете в прикачения файл.