Некупени автобуси печелят конкурс да возят пловдивчани
Некупени автобуси печелят конкурс да возят пловдивчани / netinfo

Само с договор за бъдеща доставка на автобуси частни превозвачи ще могат да спечелят конкурса за обслужване на 15 от линиите в градския транспорт на Пловдив. Това гласува с 26 гласа срещу 3 „против” и 14 „въздържали се” Общинския съвет днес. Съветниците не записаха в конкурсните условия нито гаранции за неизпълнение на обещаната доставка на нови рейсове, нито друга санкция, освен отнемането на спечелените от превозвача линии. Единствените условия договорът за доставка на автобуси да се признае за равностоен на собствен автопарк е той да бъде нотариално заверен към датата на конкурса и по него да е доставен поне един автобус.

Тази поправка обслужва интересите на точно определен превозвач, който не е готов за конкурса и не гарантира интересите на пловдивчани, на които предлагаме фючърсна сделка без гаранции, обясни отрицателния си вот Божидар Здравков от ДСБ.

За 15 години , вместо за 10 , ще се подписват договорите с превозвачи, които спечелят конкурса с автопарк, чиято средна възраст е 3 години, гласуваха още съветниците.

Те отхвърлиха предложението на независимия Димитър Костов от конкурса да се декласират транспортни фирми, които не са плащали на персонала осигуровки в последните 3 години. Това бе направено с мотив, че заинтересовани да бавят конкурса ще атакуват комисията с жалби на шофьори за неплащане на осигуровки, а проверката в Националната агенция по приходите отнема много време.