Над 1000 агнета на чеверме в Паталеница
Над 1000 агнета на чеверме в Паталеница / снимка: Thinkstock / Guliver

 

Във всяка къща агне на чеверме за здраве и благоденствие. Така жители и гости на Паталеница празнуват днес Гергьовден. Традицията е от повече от половин век, коментираха пред Дарик по-възрастните хора, които днес от 6 часа сутринта въртят агнета на т.н. трапове, които са изкопани специално за празника на десетки места в пазарджишкото село. Няма значение дали в къщата има именник или не, споделиха още жители на Паталеница и уточниха, че традицията повелява всеки, които живее в селото да пече агне.

Млади и стари сядат на една трапеза, живеещите в чужбина се завръщат в родното си място, туристи от цялата страна са днес в Паталеница. Заради Гергьовден и обичая, който столетия наред е оцелял във времето.

Подготовката за празника започва още от вечерта на предишния ден, като агнето, когато е задължително спято в една от местните църкви, разказват още хората. Повечето агнета са пълни с ориз, а ритуалът по печенето отнема повече от 6 часа. Това означава, че точно на обяд, около 12 часа, трапезата ще бъде готова и всички гости ще се съберат за празника.

Паталеница е едно от бързо развиващите се села в Пазарджишка община, което от няколко години е привлекателен туристически център заради богата си история. Паталеница е възникнала през средните векове. През селото са минали и войските на Филип и Александър Македонски.  От близкия манастир произхожда т.н. Баткунска хроника, свидетелстваща за насилията налагането на исляма на Родопите. Историческите забележителности са манастирът„Св. Св Петър и Павел” и църквата „Свети Димитър” от 12 век.