Интеррег
Интеррег / netinfo
Двудневна среща по проект „STOP regins:  Приемственост и трансфер на бизнес в регионите по програма Интеррег Европа“ стартира в Гранд Хотел Пловдив. Партньор и домакин на събитието от българска страна е Агенцията за регионално развитие с Бизнес центъра за подпомагане на малки и средни предприятия с подкрепата на Областната управа в Пловдив.

Сред темите, които ще бъдат обсъдени на форума, са „Университетите и бизнес трансферът“, „Основни юридически и психологически проблеми в бизнеса“ и др.

Официалното откриване на срещата в 10:00 ч. ще направи заместник-областният управител на Пловдив Евелина Апостолова.

Лектори на форума ще са проф. Йорданка Алексиева, зам.-ректор на Университета по хранителни технологии и Добрина Проданова, председател на УС на Пловдивската Търговско-промишлена камара, както и Sandy Morgen, IHK Projektgesellschaft, Германия, водещ партньор по проекта и Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенция за регионално развитие с Бизнес център за подпомагане на малки и средни предприятия.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОЕКТА:

Трансферът на бизнеса е решаваща фаза в бизнеса, както и в жизнения цикъл на предприемача. Значението му за работни места и растежа може да се демонстрира с изчисления брой 450.000 предприятия, осигуряващи повече от 2 милиона работни места, които се прехвърлят всяка година (План за действие за предприемачество 2020 г.). Много внимание е отделено на стартиране на нов бизнес, но за растеж и работни места е също толкова важно да се гарантира продължаването на съществуващите фирми.

Стартирането на нова фирма не е единственият начин да се стане предприемач. Поемането на бизнес е реална алтернатива за начинаещи предприемачи да започнат бизнес. Защитата на съществуващи фирми има по-голямо въздействие върху работните места и растежа отколкото стартиращите фирми: степента на успех на трансфери е по-висока от тази на стартиращи фирми и трансферите запазват средно повече работни места.

Трансферът включва комплексни въпроси като оценка, съвместимост и финансиране. Проектът STOB regions разглежда сложността на целия процес - от първите мисли на един собственик да прехвърли бизнеса до реалното прехвърляне. Партньорите по проекта ще обсъдят предизвикателствата, с които регионалните власти се сблъскват при изпълнението на регионалните политики и ESIF (Европейските структурни и инвестиционни фондове) инструментите в подкрепа на бизнеса трансфер.

За първи път тези бизнеси са сега и през следващите години в ситуация да търси наследник/купувач. Традиционните семейни предприятия в Западна Европа често се прехвърлят най-малко един път в тяхното съществуване. Това означава, че опитът в районите на партньорството на STOB regions са различни, което ще доведе до по-ползотворен обмен между партньорите.

Най-малките предприятия са най-уязвими към провален трансфер. Тези микро предприятия често са тясно свързани с умения на техния собственик. Ниската стойност и размера на бизнеса често затрудняват трансферите. Като се има предвид факта, че 9 от 10 са малки и средни предприятия с по-малко от 10 служители и проучването на Комисията от 2011 г. относно "Динамиката на Бизнеса" се оценява загубата на не-ефективни трансфери на 150.000 фирми и 600.000 работни места годишно и ясно показва значението на регионите да има по-близък поглед по темата - бизнес трансфер.

Основният резултат от проекта ще бъде изработването и изпълнението на 9 планове за действие за всички участващи региони.

Партньори:

IHK Projektgesellschaft mbH - Германия
Glasgow City Council - Шотландия
Region of Southern Denmark – Дания
Region of Malopolska - Полша
Kainuun Etu Ltd - Финландия
Regional Development Agency Plovdiv - България
Ilfov City Council - Румъния
BSC Kranj - Словения
Chamber of Commerce Seville - Испания
Berlin School of Economics and Law - Германия