МЗ иска докторите да бъдат внимателни с пациентите
МЗ иска докторите да бъдат внимателни с пациентите / netinfo

С нови стандарти ще се оценява качеството на медицинската помощ в България, съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков по време на Първата национална среща по качество и стандарти в здравеопазването, която се провежда в Новотел Пловдив. Той уточни, че в момента активно се проучва европейската практика и опит в прилагането на модели и системи за измерване и контрол на качеството на различните видове медицински и свързани с тях услуги като част от политиките за безопасност на пациентите.

По време на срещата ще се дискутира и изграждането на независима национална система за оценка и акредитация на лечебните заведения. Целта е да се постигне по-голяма прозрачност и възможност за избор от страна на пациентите. Докато пациентът не получи дължимото внимание от страна на лекуващия персонал и не застане в центъра на здравната система, медицинското обслужване няма да е на необходимото ниво, подчерта д-р Цеков.

На въпрос какво мисли за предстоящото назначаване на лекари в училищата заместник-министърът на здравеопазването отговори, че от общините зависи да намерят начините за стимулиране на специалистите и да ги привлекат на работа.