МУ посреща експерти в разработването на ваксини за най-опасните инфекции
МУ посреща експерти в разработването на ваксини за най-опасните инфекции / Reuters

Медицински университет - Пловдив е домакин на международната среща по проект FASTVAC. Целта е дизайн и бързо получаване на ваксини при инфекции. Две катедри от висшето училище - „Медицинска Биология" и „Микробиология и Имунология" са партньори по проекта. На нашият екип от микробиолози и имунолози са възложени отговорните задачи за конкретно определяне на прицелната група заболявания и методологията при разработване на специфичните ваксини.

В разработването на съвременна платформа за бързи ваксини са ангажирани водещи институции от осем европейски държави - Холандски институт за ваксини (координатор по проекта), Агенция за защита на здравето (Великобритания), Серумен институт (Дания), Институт „Кантакучино" (Румъния), Национален център по епидемиология (Унгария), Норвежки институт за обществено здраве, Университет „Пол Сезан" (Франция).

В срещите ще участват 24 експерти в областта на вирусологията, микробиологията, имунологията, както и в промишленото производство на ваксини. Поканени са млади учени и докторанти, както и производители на ваксини в България.

Проектът е финансиран по програма „Здраве" на Европейския съюз. Общият му бюджет е над 3 млн. евро. Средствата трябва да бъдат усвоени за три години.