/ Национален парк Централен Балкан
От началото на август “Групата за бързо реагиране” към РИОСВ – Смолян е проверила тринадесет сигнала за щети от мечки.  В местността „Чаирски езера“  в землище на село Триград са проверени 2 сигнала за нападение над селскостопански животни. Констатирани са щети върху 9 животни - седем овце и двe телета. 

Мече стресна майки и деца на стадиона в Сопот (ВИДЕО)

На стопаните е препоръчано да завишават  контрола по опазване на стадата и да поставят електропастири. Установени са щети и  върху седем  кошера  в землищата на селата Оряховец , Баните и Брезе в общините Баните и Девин. 

Кафявата мечка и срещите ни с нея

При проверка на един от сигналите е установено, че щетата не е нанесена от кафява мечка. Комисия ще изготви предложения за обезщетяване на собствениците.

Мечка слезе на метри от родопско село, стресна минувачи
 
Само преди броени дни мечка слезе на метри от смолянското село Бостина и стресна минувачи. Дивият звяр се появил на пътното платно в сряда, в близост до гробищният парк на селото, в момент когато по пътя преминавала с колата си жена, придружена от снаха си и внучка си. Возилото изгаснало, а трите се изплашили от вида на приближаващата мечка. За щастие случката се размина само с уплаха.