МБАЛ „Първомай” с 20 пътеки по-малко. Компенсират я със спешен кабинет
МБАЛ „Първомай” с 20 пътеки по-малко. Компенсират я със спешен кабинет / Dariknews.bg

МБАЛ „Първомай" и болниците за долекуване в Сопот и Стамболийски са единствените лечебни заведения в областта, които ще работят с по-малко клинични пътеки от миналата година. В Първомай са орязани около 20 клинични пътеки заради липса на втори пулмолог, кардиолог, ендокринолог, гастроентеролог и ортопед, уточни директорът на Районния център по здравеопазване д-р Георги Божиков. За да се компенсира липсата на тези пътеки от РЗОК и РЦЗ са изпратили писмо до здравния министър с предложение към местния филиал на Центъра за спешна медицинска помощ да бъде разкрит допълнителен кабинет, където пациентите могат да бъдат настанявани за наблюдение до 48 часа.

Болниците в Стамболийски и Сопот пък остават без две неврологични пътеки за слединсултна рехабилитация заради липса на компютърен топограф и магнитен резонанс.

Всички 34 болници от областта, подали документи,  са одобрени и са подписали договори със Националната здравноосигурителна каса. Броят им е с 2 повече от миналата година, подчерта д-р Божиков.