Културната 2011 - възходи и падения
Културната 2011 - възходи и падения / dariknews.bg/ архив
Търпов
48597
Търпов
Стоянов
  • Търпов
  • Стоянов

Едно от най-безспорните постижения за културния живот в Пловдив през изтичащата година беше учредяването на Фондация „Пловдив - европейска столица на културата". Всички знаем, че появата й позакъсня, особено в сравнение с другите български кандидатури. Въпреки всичко тя вече има действаща администрация - неин директор стана диригентът Кирил Търпов, който през следващите две години усилено ще работи с още двама експерти. Кое е основното предимство на Пловдив при кандидатстването му за културен център през 2019 г., чуйте от самия Търпов в интервю за Дарик от прикачения звуков файл 1.

Това, което предстои, е да се изработи концепция за пловдивското представяне, както и да си изберем партньорски град (градове) от Италия.   

Тази година започна реконструкцията на Римския стадион. Стартираха дейностите по реставрацията и на Малката базилика. С идването на новата власт Античният театър мина в ръцете на общината за следващите 10 години. По думите на кмета Иван Тотев се очаква съоръжението да са превърне в един от най-печелившите обекти в областта на културно-историческия туризъм.

На града гостуваха няколко звезди и известни личности от сферата на изкуството. Античният театър беше препълнен по време на концертите на Таря Турунен, Ищар и ФСБ. Щраус оркестра Виена гостува на Пловдивската опера, която пък традиционно представи поредица от оперни спектакли и концерти. Драматичният и Кукленият театър имаха няколко премиери. За пръв път не се състоя обаче кукленият фестивал „Двама са малко, трима са много". Есенният театрален форум „Сцена на кръстопът" традиционно беше през септември. Тогава беше и поредното издание на Нощта на музеите и галериите. През септември и октомври имаше много изложби, концерти и фестивали по време на Есенния салон на изкуствата. Те обаче бяха донякъде неглижирани заради истерията покрай предизборната кампания и самите избори

Културната 2011 - възходи и падения
netinfo
.

И тази година си състоя книжният форум „Пловдив чете". През 2011 г. в Пловдив гостуваха известни писатели като Хорхе Букай, Харалампи Орошаков, Жозе Родригеш душ Сантуш, Александра Маринина. Последната беше специален гост по случай 20-годишния юбилей на издателска къща „Хермес". Не трябва да се пропуска и реализацията на проекта „Седмият хълм". Малкото възвишение с цитати от литературни произведения на пловдивски автори или на такива, които са живели и творили в Пловдив, се намира в градинката на Джумаята.

В началото на годината в Пловдив гостува уникална изложба с пластики на световноизвестния художник Едгар Дега. В културен център „Тракарт" пък беше представена експозиция с антично стъкло. 2011 г. беше белязана и с кражбата на няколко картини на Златю Бояджиев от дома на сина му, които така и не бяха открити.

Кинофорумите „София филм фест", „Филмови нощи във Филипополис" и „Киномания" зарадваха почитателите на седмото изкуство.

Все така сериозен и нерешен остава проблемът със Стария град и стопанисването на забележителностите в него. За резервата зам.-кметът Стефан Стоянов каза, че бил „видимо позагърбен". Чуйте какво още каза преди време за Стария град ресорният заместник в прикачения звуков файл 2.

Според последните коментари на местната управа никой не знае кога ще отвори врати реконструираният Градски дом на културата "Борис Христов". Откриването му беше неколкократно отлагано. Предстои реставрация и на Голямата базилика, но към момента бъдещето й все още не е съвсем ясно. В следващите месеци или година Одеонът ще започне да се стопанисва от община Пловдив, когато може би ще се ремонтират седалките там, които в момента са в окаяно състояние. Предстои довършването на проекта с реконструкцията на Римския стадион. Напролет се очаква да стартират и археологическите разкопки при Форума.