/ dariknews.bg, архив
Конкурс за народни носии и атрактивни състезания за теглене на трупи с коне са част от празничните програми за отбелязване на Тодоровден в смолянското село Момчиловци и Чепеларе.  Дефиле на народни носии ще има в Момчиловци, където участниците в  конни надбягвания в родопското село  ще бъдат облечени с  традиционните за района дрехи от миналото. Ще бъдат отличени тези с  най-красиви народни носии.

Организаторите очакват гостите на празника в Момчиловци да пристигнат в автентични носии. Кушиите в Момчиловци ще започнат с парад на конете, предвождан от иконата на Св. Теодор, трибагреници и гайдари. Четириногите състезатели ще мерят сили в няколко категории. Надпреварата включва конкурси за бърз, силен, тежък и красив кон, за атрактивен коняр и състезание за майсторска езда.

Празничната програма ще продължи с ревю на участниците в конкурса за народни носии. Предвидени са награди за мъжка, женска и детска носия и за семейство в автентично облекло.

В Чепеларе ще се проведе атрактивно конно състезание по теглене на трупи. Участниците ще бъдат разделени в няколко групи, като в различните категории в рамките на три минути ще трябва конете да дърпат трупи в различен диаметър в рамките на 30 м. Състезанието ще се проведе в района на старата Автогара в града. Предвидено е също официално откриване на празника и парад на конете.