Манол Пейков (вляво) и водещият Кирил Кирилов
Манол Пейков (вляво) и водещият Кирил Кирилов / снимка: Петър Тодоров
Матера е с размерите на Чирпан, а е с доста по-голям бюджет от Пловдив за културни и инфраструктурни проекти
Матера и Пловдив
92695
Матера и Пловдив
  • Матера и Пловдив
Италианският град-партньор на Пловдив в инициативата „Европейска столица на културата през 2019“ – Матера, е с приблизителни размери на Чирпан, а финансирането за културните проекти, които ще се реализират там, e 11 млн. евро. Това съобщи в ефира на Дарик радио издателят, преводач и член на УС на фондация „Пловдив 2019“ Манол Пейков. Средствата, предвидени за Пловдив, са с един милион по-малко – 10 млн. евро. Разликата обаче е в това, че парите за италианския град са гласувани, а италианската държава, по собствена инициатива, е отпуснала още 18 млн. евро за инфраструктурни проекти.

Днес трима представители от Матера са на работно посещение в Пловдив. Това е втора среща, миналата година е била първата, на която е бил набелязан формат за съвместни събития. На днешната среща са се уточнявали детайли по общите дейности.

Един от амбициозните проекти на италианската столица на културата след две години е подземен музей за изкуство. За тази идея държавата е дала доста солидна сума, уточни Пейков. По думите му се очертава италианското градче да бъде интересна столица. Тенденция през последните години е не "градове", а наистина "градчета" да се сдобиват с титлата „столица“. Пример за това са и тазгодишните Орхус (Дания) и Пафос (Кипър).

Капацитетът на град Пловдив е проблематичен и това го знаех от самото начало, призна издателят. Според него ние нямаме качествени културни мениджъри или ако ги имаме, са една шепа. Въпреки всичко той е оптимист за по-нататъшното развитие на работния екип и случването на националния проект „Пловдив – европейска столица на културата“.

Едно от важните решения на Управителния съвет на фондацията е всеки месец да се прави пресконференция, за да се уведомява обществеността какво правим, заяви Пейков. По думите му ахилесовата пета на „Пловдив 2019“ е комуникацията.

Днес по-рано стана ясно, че служебният министър на културата Рашко Младенов има воля да осигури парите за културни проекти до края на следващия месец. Ако това се случи, в началото на април ще започнат срещи с бенефициенти по одобрените проекти и подписване на договори, съобщи кметът Иван Тотев.

Чуйте цялото интервю в аудиото.