Изследват мистична течност от саркофаг на тракийски владетел
Изследват мистична течност от саркофаг на тракийски владетел / снимка: archaeologicalmuseumplovdiv.org
Кисьов за течността в саркогафа на тракийския владетел
74342
Кисьов за течността в саркогафа на тракийския владетел
  • Кисьов за течността в саркогафа на тракийския владетел

Два литра течност е открита в саркофаг на тракийски владетел в могила край Ново село, съобщи за Дарик ръковдителят на екипа д-р Костадин Кисов от археологическия музей в Пловдив. Находката датира от I-II в., а самата могила е в района на Бесапарските хълмове в община Стамболийски. Възвишенията са до някогашната столица на племето беси.

Мраморният саркофаг е направен от 200-килограмов каменен блок, а вътре има египетска урна, изработена от алабастър. Тленните останки на аристократа след изгарянето му на клада са положени във въпросната мистична течност, открита в херметически затворената урна.

„Имаме херметически затворена урна, затворен саркофаг, покрит от 19 куб.м пръст от могилата и при това положение няма как да влезе вода, а и възможността за конденз на влага е минимална“, каза Кисьов. Той уточни, че течността ще се изледва от специална лаборатория за да се установи какво съдържа. По думите му, вариантите за състава на мистичната течност,запазена две хилядолетия, са тя да бъде вода, примесена с вино или кръв от конете на местния аристократ.

Близо до гробницата в могилата при Ново села бяха открити и погребения на три коня. Проучванията на могилата са финансирани с 35 000 лв. от Община Пловдив.