/ NOVA
Спектакълът, по време на който ще станат ясни победителите, носи името „Бъдещето е в нашите ръце”
Тържествената церемония за връчване на Награди „Пловдив“ ще се състои на 18 май - сряда, от 19.30 часа в Държавен куклен театър-Пловдив, съобщиха от Общината.

Тази година една от най-обичаните културни институции в града чества 75-годишен юбилей, затова домакините са подготвили много изненади в спектакъла, озаглавен „Бъдещето е в нашите ръце”. Той се осъществява в партньорство с Община Пловдив, БНТ1, Драматичен театър-Пловдив, Държавна опера- Пловдив.

„Truck Expo 2022“ ще се проведе през юни в Пловдив

Водещи на церемонията ще са обичаната актриса Йоана Буковска-Давидова и актьори от Държавен куклен театър-Пловдив. Йоана Буковска-Давидова е сред най-популярните и обичани съвременни наши актриси, носителка на петнайсет театрални и филмови награди, а пано с нейни отпечатъци има на Стената на славата пред Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” в класа на проф. Снежина Танковска и доц. Андрей Баташов. Играла е на сцените на Театър 199 „Валентин Стойчев”, „Българска армия“, „Сълза и смях“, Народен театър „Иван Вазов“, както и в театри из цялата страна - Пловдив, Ямбол, Пазарджик, Казанлък, Разград, Плевен, Русе, Перник, Велико Търново, Шумен, Варна.

И е оставила незабравими образи с десетките си роли в прочути театрални творби на Тенеси Уилямс, Стефан Цвайг, Аугуст Стриндберг, Уилям Шекспир, Бокачо, Шилер, Жан Ануи, Жан Кокто, Морис Метерлинк, Франк Ведекинд, Агата Кристи, Ингмар Бергман, Джон Пристли, Лив Улман, Маргьорит Дюрас, П. К. Яворов, Димитър Талев, Антон Страшимиров, П. Ю. Тодоров, Камен Зидаров, Димитър Димов и много други. Между 1995 и 2020 тя се е снимала в 26 български, френски и американски филма, участвала е в 16 телевизионни продукции, сред които и сериалите „Откраднат живот“, „Под прикритие“, “Дунав мост”, „Патриархат”, френски и английски продукции, както и детски филмови поредици.

В момента зрителите следят с интерес участието на Йоана Буковска -Давидова в ролята  ѝ на прокурор в драматичната поредица „Лъжите в нас“. Сценариен екип на церемонията за Награди „Пловдив“: Ева Кьосовска, Веселин Бойдев, Петър Влайков, режисьор - Ева Кьосовска и Веселин Бойдев.

Реализацията на спектакъла се осъществява, съвместно с Екип на БНТ-1. Церемонията ще се предава директно по БНТ. На откритото пространство до Римския стадион ще бъде разположен видео екран, на който също може да се проследи церемонията на живо.

Номинираните и гостите ще бъдат посрещнати с червен килим, а Община Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив обявиха и благотворителна кауза, която започна преди седмици и продължава и в деня на церемонията.

Всички, които желаят, могат да донесат детска книжка по свой избор, която да оставят в „Къщичката за книги“  във фоайето на Кукления театър. Събраните книги ще бъдат дарени на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ за нуждите на болничното училище и лежащо болните деца и ученици.

Припомняме, че престижното отличие „Награда Пловдив“ се връчва всяка година на творци, творчески колективи, културни, образователни и други институции за конкретно произведение, събитие или факт с реален принос за развитие на културния живот на Пловдив, реализирани през предходната година.

Общо 54 предложения бяха внесени за удостояване с „Награда Пловдив“ за събития и културни факти, реализирани през предходната 2021 година в общо 12-те категории. Отново бе отчетен голям интерес и към Специалната награда „Пловдив” за изключителни постижения и цялостен принос в областта на изкуството и културата.

Там предложенията бяха 12. На своето първо заседание, отделните комисии, съставени от специалисти в сферата на културата – изявени пловдивски творци, писатели, издатели, преводачи, художници, музиканти и т.н., имаха задача да гласуват и определят номинациите - не повече от 3 в отделните категории.

На второто заседание на 16 и 17 май, те ще трябва да решат кой печели наградата във всяка категория. Статутът допуска и възможността да не се връчи награда, ако журито прецени.

Припомняме, че наградата е 2000 лева, диплом, статуетка, а за „Специална награда за цялостен принос - 10 000 лева, диплом и статуетка. Решението на комисиите се пази в тайна, а победителите в 12-те категории, както и носителят за Специалната награда ще бъдат обявени на церемонията на 18 май, в 19.30 часа в Държавен куклен театър – Пловдив.

Номинираните вижте ТУК.