инж. Атанас Атанасов: Държавата влага доста усилия за защита от наводнения
инж. Атанас Атанасов: Държавата влага доста усилия за защита от наводнения / netinfo
След наводненията през 2005 година държавата влага доста усилия и средства за почистване на речните корита и за подобряване на защитата на населението. Това каза директорът на Областната Гражданска защита инж. Атанас Атанасов.

По думите му, Пловдивска област е подготвена да посрещна евентуална приливна вълна, причинена от проливни дъждове. Общините Калояново и Марица вложиха средства и почистиха каналите и коритата реките,.

Поречието на река Марица в пловдивския участък, няма нужда от ново почистване след направеното преди две години, каза Атанасов. Според него дигите на реката вече не са достатъчни, тъй като градът се разрастнал на север и на юг. Атанасов и областни управители от девет области присъстваха на презентация на мобилни стени, които представи чешка фирма. Квадратният метър на съоръженията – надземни и подземни, струва около 800 евро.

С такава стена е защитена реката, минаваща през столицата Прага. Тя има надземна и подземна част и е построена за 10 години, а дължината й е 6 километра.

Строителството на съоръжението е стартирало след унищожителните наводнения в Чехия през 1997 година, когато са загинали над 70 души.

Използването на мобилни стени е изключително подходящо за защита на застрашените от преливане на реки в големите български градове, какъвто е Пловдив. Сега средствата могат да бъдат осигурени от структурните фондове, стига да има написани читави проекти и да са добре защитени, каза инж. Атанасов.