И пловдивската полиция с неплатени данъци, наред с Рашкови
И пловдивската полиция с неплатени данъци, наред с Рашкови / снимка: БГНЕС, архив
И полицията с неплатени данъци, наред с Рашкови
70980
И полицията с неплатени данъци, наред с Рашкови
  • И полицията с неплатени данъци, наред с Рашкови

Над 900 дела се водят срещу пловдивчани, които не са платили местните си данъци и такси за минали години. 650 от тях са заведени през 2013г., а останалите 150 са от началото на новата 2014г. В немалка част от случаите става въпрос за фирми, обявени в несъстоятелност, при които производствата по закон ще бъдат прекратени.

Областна управа няма задължения, сред длъжниците на Община Пловдив обаче са областната дирекция на полицията и пожарната. Това съобщи в интервю за Дарик радио шефът на дирекция „Местни данъци и такси“ Цвета Попова. Три изпълнителни дела се водят и срещу членове на фамилията Рашкови. Семейството  на Кирил Рашков дължи неплатени данъци до края на 2011г. в размер на 120 хил.лв. Община Пловдив е предприела следващи действия и за нови производства по задължения от последните години.

Близо 5 млн.лв са събрани от местни данъци и такси само през първите два месеца на 2014г. Най-голямата част от приходите са от такса „битов отпадък“ – над 1,2 млн.лв., уточни още Цвета Попова.

72, 3 млн. лв са събрани от местни данъци и такси през  2013-та година. 28 млн.лв. са платили пловдивчани за такса „битов отпадък“, за данък „недвижимо имущество" - 17.2 млн.лв., а за данък МПС -14.5 млн.лева. Към момента преизпълнението е с четвърт милион, каза още Цвета Попова. В приходната част на бюджета за 2014-та година са заложени над 60 млн.лева от данъци.

В началото на настоящата кампания за плащане на местните данъци и такси  Попова уточни, че уникалният пин код за онлайн плащане на задълженията, който пловдивчани са получили през 2013-та година, важи и може да се ползва и тази година.  Община Пловдив е първата в страната, която въведе онлайн плащане на местни данъци и такси.