ГЕРБ и РБ правят стабилно правителство, ако Пловдив беше България
ГЕРБ и РБ правят стабилно правителство, ако Пловдив беше България / снимка: Дарик радио Пловдив

Ако разпределението на мандатите в Парламента зависеше от гласовете на пловдивчани, в управлението щяха да бъдат не 8, а 6 партии. Това каза в ефира на Дарик социологът от агенция „Алфа рисърч“ Станислав Стоянов.

С 52% мнозинство стабилно правителство щяха да съставят ГЕРБ и Реформаторският блок, а АТАКА и АБВ щяха да са под 4% -та бариера, уточни той. Именно в Пловдив-град ГЕРБ постига най-висок резултат в страната – 42%, уточни Станислав Стоянов.

Според него е похвално, че  БСП успява да се задържи като втора политическа сила, независимо от разлива на червени гласове към други партии - предимно АБВ и Движение 21. Анализите за Пловдив обаче показват, че с много близък профил до избирателите на БСП, са и тези на Патриотичния фронт (ПФ) - образовани хора, над 50-60 години.

Движение за права и свободи (ДПС) пък щеше да получи подкрепа от 4,03% ако резултатите от изборите бяха като тези в Пловдив, каза още той.

По думите му, ДПС са развили много прецизна техника за владеене на гласоподаването в изборния ден и става все по-трудно и за социолозите да прогнозират техните резултати.

В Пловдив избирателите гласуват информирано, показват още анализите. Това се доказва от профила на хората с висше образование.

Около 37% от висшистите са пуснали бюлетина за ГЕРБ,  14% - за БСП,  13%, за Реформаторския блок. Процентът на завършилите висше образование, гласували и за АБВ, Движение 21 и Патриотичен фронт също е висок, обясни социологът.

Интересното е, че дори за партията на Светослав Витков „Глас народен“, 50% от гласувалите са висшисти. Ето как един такъв вот, който приемаме, че е по-маргинален и наказателен,  също се прави от високо образовани хора в Пловдив, коментира още Стоянов.