Фестивал на Белия щъркел празнуват в Белозем
Фестивал на Белия щъркел празнуват в Белозем / greenbalkans.org
Снежина Костадинова за Фестивала на Белия щъркел
79779
Снежина Костадинова за Фестивала на Белия щъркел
  • Снежина Костадинова за Фестивала на Белия щъркел

Десетото юбилейно издание на Фестивала на Белия щъркел ще бъде официално открито днес (16 май) от 10 часа в парка на Белия щъркел в село Белозем. Това съобщи за Дарик един от организаторите на събитието и секретар на местното читалище Снежина Костадинова.

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край, обясни Костадинова.

Фестивал на Белия щъркел празнуват в Белозем
netinfo

Подобни събития се провеждат и в останалите 13 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

Тази година фестивалът ще бъде с международно участие, като гости  на събитието ще бъдат представители на Македонското и Турското Европейско село на щъркелите. Турското село Ескикараагач, е част от мрежата на Европейските села на щъркелите от 2011 г, а през 2013 г. към мрежата се присъедини и Македонското село  Чешиново – Облешево.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да направи щъркелови сувенири в работилницата и да изгледа интересни филми за щъркелите и природата в читалището.

Между 34 и 36 са двойките щъркели, които гнездят в Белозем тази година, като по думите на Снежина Костадинова, рекордът в популацията им е била миналата година, когато са се излюпили 116 малки щъркелчета.

Фестивал на Белия щъркел празнуват в Белозем
netinfo