Европейската банка финансира електронното таксуване в рейсовете?
Европейската банка финансира електронното таксуване в рейсовете? / netinfo
Светлинна сигнализация за глухонеми и звукова - за незрящи пътници ще бъде въведена в автобусите на градския транспорт на Пловдив в средата на следващата година, съобщи зам. кметът Димитър Цветков. Информационната система ще бъде част от оборудването за електронно таксуване в рейсовете, което от м. май догодина трябва да замени продажбата на билети.

Европейската банка за възстановяване и развитие е проявила интерес към финансирането на проекта. Днес нейни представители започнаха разговори с екип на администрацията, които ще продължат и утре. Има три варианта на проекта за електронно таксуване, но най вероятно ще се приеме първият, който е на стойност 1,7-1,9 млн. евро, каза Цветков. Той предвижда във всеки автобус до първа врата да има по един валидатор за електронни карти и един апарат за продажба на електронен билет срещу монети. В проекта е залегнал и монтаж на „турникети” на всички задни врати, които ще се отварят само за слизащите пътници.

Предложението за формата на бъдещата система за електронно таксуване ще бъде внесено в Общинския съвет до 1-ви септември. Ако то бъде прието и няма последващи процедурни спънки, системата ще бъде въведена пробно в рейсовете от 1-ви април, а месец по-късно – и в редовна експлоатация, прогнозира заместник - кметът.