Елитът на града обсъжда проекта за паметник на Симеон Велики
Елитът на града обсъжда проекта за паметник на Симеон Велики / netinfo
Бизнесмени, художници, общински съветници и журналисти ще присъстват тази вечер на общественото обсъждане на проекта за построяването на паметник на цар Симеон в Пловдив. Проектът ще бъде представен от проф. Божидар Димитров. Елитът на града се събира от 18ч. в хотел „Тримонциум” по покана на кмета Славчо Атанасов. Очаква се да присъства и Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай.

В инициативния комитет по построяването на монумента влизат областният управител Тодор Петков, председателят на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, управителят на вестник „Марица” Степан Еремян и бизнесменът Георги Гергов. Поканени са и представители на Дружеството на пловдивските художници и професионалните организации на архитектите в Пловдив.

Още не е решено къде ще бъде поставен самия паметник. Обмислят се два варианта. Кметът настоява 15-метровата статуя на скулптора Николай Савов да бъде монтирана на Джендем тепе, но там митрополията планира да изгради с дарителски средства храм на покровителя на Пловдив Свети Ерм. Вторият вариант за ситуиране на паметника на Симеон е пред областната управа.