Елена Аксиева
Елена Аксиева / netinfo
Г-жо Аксиева, кое Ви мотивира да участвате в Гражданско движение ВОЛЯ?
 
Познавам г-н Марешки отдавна и наблюдавам как той гради своя бизнес, с какви проблеми се бори и виждам, че човек може да работи и печели добре без да прави така, че някой да страда и губи. Виждам един устремен човек, който желае доброто на народа и  държавата си, знае и има ясна идея как това може да се случи на практика. Въпреки успешния си бизнес и финансово си състояние, той влиза в битка с картели и монополи без да се притеснява, че това може да му донесе само негативи и проблеми. С тези си действия и цялостната си идея за коренни промени във всяка една сфера на обществено – икономическия живот, аз съм убедена, че с неговата воля, почтеност и целеустременост, той би направил революционни промени в кратки срокове за развитието на държавата.
 
Гражданско движение ВОЛЯ предлага нова национална цел около която да се обединим, а именно България да бъде сред най-развитите страни в ЕС! Сега сме на дъното на всички класации. Основната ми мотивация за участие в движението е да допринеса за по – доброто бъдеще на децата ни, които да остават да живеят и работят в собствената ни родина ! Според мен е крайно време всеки от нас да спре да бъде само наблюдател и да недоволства, а пряко да се опита да направи нещо за промяна в държавата. Необходими са категорични действия, а не само празни приказки. Повечето хора у нас не спират да се оплакват. Не на последно място искам да спомена и факта, че във ВОЛЯ няма нито един човек, който да е бил бивш депутат или да е бил обвързан по някакъв начин с властта. Повечето са доказани професионалисти, реализирани в дадена област или с добре работещ бизнес. Вратите са отворени за всеки, който иска да се включи към нас и може да бъде полезен. Единственото условие е да е честен, почтен, да има волята да се бори за промяна!
 
С какво смятате, че Вие бихте допринесли за по-доброто бъдеще, ако станете депутат в новия парламент?
 
Като мениджър на софтуерна компания аз имам доста натрупан опит, както в работата с екип, така и като ръководител. Ние със съпруга ми Атанас Пешев имаме участие в няколко фирми. Една от тях е водеща в корпоративната сигурност, една от най-големите в Южна България  и в цялата страна. Дейността на фирмата, която  управлявам, е насочена към производство на технологии, електронни устройства и системи в сферата на сигурността. Към нея отдел, който създава различни софтуерни системи и иновативни технологии. Запозната съм с ежедневните проблеми на хората. Виждам какво се случва с младите и неопитни кадри, които току-що са  завършили университетите и търсят реализация. Ежедневно се сблъсквам и с проблемите на фирмите от малкия и среден бизнес, бюрократичното бреме, с което са натоварени. Аз, като част от един сериозен екип, ще направя всичко възможно тези проблеми да стигнат до широко обсъждане и да бъдат решени до голямата степен възможно най-бързо! Ще стоя близо до народа, в постоянен контакт с хората, за да се информирам от какво имат нужда. Ще подкрепям решенията на експертите и ще изисквам от тях своевременни и адекватни предложения по най-наболелите теми. Ще се боря с корупцията и ще отстоявам ценностите, които сме заложили в нашата платформа. Надявам се и ще съм истински щастлива, ако с моята работа успея да допринеса за повишаване стандарта на живот на всички българи! Искам да се запишем в историята като първото Гражданско движение, което е направило реални промени за успешно развитие на България! 
 
Вие сте водач в листата за Пловдив област и на второ място в Пловдив – град, с какво смятате да допринесете за развитието на града и региона?
 
Поради централизирания бюджет за малките населени места не се отделят достатъчно средства, които понякога се свеждат само до заплащане възнагражденията на административния персонал. По-малките райони са замрели като развитие и с основно застаряващо население в тях, затова се нуждаят от радикални промени. За да привлечем младите да се върнат и останат по родните си места, сме предвидили даване на приоритет  на проекти по Програмата за развитие на селските райони, насочени към малките земеделски стопанства. Насърчаване развитието на малките зеленчукопроизводители, които отглеждат български сортове и био продукция, насърчаване на овощарството, като се даде превес на отглеждането на качествени и био продукти, насърчаване на животновъдството – с превес отглеждане и запазване на българските породи животни. Ще финансираме и развиваме малки мандри за преработка на собствена продукция, малки фурни, малки предприятия за преработка на плодове и зеленчуци, колбасарски предприятия, розоварни, предприятия за преработване на етерични култури. Ще въведем частен мениджмънт  (водни оператори) на напоителните системи,  с участие на водоползватели, като предпоставка за намаляване на корупцията и осигуряване на публичен контрол. Всичко това ще се случи с осигуряване на финансиране от Европейските фондове, държавния бюджет и преференциално кредитиране от банки.
Друг важен въпрос за решаване е инфраструктурата на малките населени места, както и цялостното изграждане на канализация. Не можем да си позволим в 21 век хората да газят в отходни канали или да изграждат септични ями.
Във всяко населено място ще изградим модерни пенсионерски клубове, с барче и кухня, в която държавата ще осигури храната за социлано слабите да се продава на половин цена спрямо пазарната. За всички трябва да има достъп до лекарства, които да се доставят навреме и в необходимите количества. Пенсиите на възрастните хора трябва да бъдат такива, че да не мизерстват и гладуват. Всички знаем че те са най-уязвими, защото за разлика от младите не могат да работят, а в същото време се нуждаят от по-добро здравеопазване. Нашето предложение е минималната пенсия да стане веднага 230 лева и да има индексация според инфлацията  на всеки шест месеца плюс добавка (която включва допълнителна индексация според инфлацията на основните храни, лекарства и услуги).
Освен това трябва законово да бъдат създадени допълнителни стимули за общо практикуващите лекари, които работят в малките населени места, както и възможности за специализация и повишаване на квалификацията им с подкрепата на общините.
 
Един от най-сериозните проблеми е битовата престъпност. Какви мерки трябва да се вземат по въпроса за сигурността в малките населени места ?
     
Във всяко населено място и микро район трябва да се осигури присъствие на полицейски служител. По този начин рязко ще намалее битовата престъпност и противообществените прояви. Ще намалим войната по пътищата с поставянето на камери на входно–изходните артерии в населените райони, както и на възлови места. Ще повишим бързината на реакцията след постъпили сигнали по линия на 112. Ние ще работим за сигурността на цялата страна в това число и на малките населени места. Имаме разработена много силна програма за вътрешния ред и сигурност. Полицията трябва да е близо до народа, да се занимава с престъпността и да се отърси от строгите бюрократични задължения. Ще спазваме принципа: полицаите на улицата, близо до народа, а не на бюрата! Когато престъпниците имат респект от редовия полицай, то тогава и престъпността ще влезе в други рамки и рязко ще намалее. Трябва да направим така, че полицаите да бъдат мотивирани и стимулирани, а хората да имат доверие и да разчитат на тях. В нашата програма са предвидени редица законодателни промени, като това ще се случи в най-кратки срокове ! Сигурността на всички граждани е наш приоритет!