/ Thinkstock/Getty Images
Правосъдието за подрастващи в България е по-сурово от това за възрастни. Деца, жертви на собствените си родители – просещи, извършващи дребни кражби, са затваряни в интернати. Там попадат в агресивна среда, лишени не само от свобода, но и от здравеопазване, от качествено образование, от шанс да градят бъдещето си.

Това стана ясно при откриването на кампанията „За по-човешко детско правосъдие“  в Пазарджик. Тя е организирана от неправителствената Национална мрежа на децата и беше представена от регионалния координатор Людмил Спасов.

Той обясни, че сега малолетните и непълнолетни нарушители на закона се третират по закон, който не е променян от 60 години. Неговите жертви инициаторите на акцията наричат „сдъвкани деца“, а част от нея ще бъде символично раздаване на дъвчащи бонбони. Целта на тази демонстрация е да се привлече общественото внимание към темата, а самата кампания има за задача да доведе до усъвременяване на законодателството за деца, извършили нарушения и престъпления.

Има вече и идеи за конкретни промени. Например – вместо в интернати наказаните подрастващи да се настаняват в жилища с не повече от 10 места. Така ще бъдат в близка до домашната среда, ще получават необходимите грижи и възпитание. Същевременно ще се работи със семействата им. Това е необходимо, защото в повечето случаи проблемите тръгват именно оттам и връщането им след изтърпяване на наказанието в същата рискова среда обезсмисля взетите мерки.

В Пазарджик кампанията ще се проведе съвместно с местния Фонд за превенция на престъпността ИГА. Експертът на организацията Андрей Момчилов припомня, че в града работи един от четирите за цяла България центъра за правата на децата. В него се оказва подкрепа на малолетни и непълнолетни нарушители на законите. Най-често тези деца не са престъпници, а са в риск. По официални данни, в момента в страната има само 20 подрастващи, извършили наистина тежки престъпления.