Музея на медицината в Пловдив
Музея на медицината в Пловдив / netinfo

Призив за дарение на експонати за Музея на медицината отправиха от Медицински университет-Пловдив. Както Дарик вече съобщи, идеята е той да се помещава в нова сграда на библиотеката на висшето учебно заведение. 

Доказано във времето е, че българските лекари са сред най-прогресивната част на обществото ни. Личният пример, който те дават, е потвърждение за силата на човешкия дух и за хуманността, на която подчиняват целия си живот. Като почит и уважение към всички, посветили се всеотдайно на медицината за здравето и доброто на хората, нека направим тяхното дело достояние на обществото и на бъдещите поколения”, заяви ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

По думите му,  Пловдив има богата медицинска история, свързана с много лекарски фамилии и техните наследници с готовност ще откликнат на каузата.

Отправям призив да дарите лични вещи, снимки, материали, препарати, лекарски и стоматологичен инструментариум, специализирана мебелировка, всичко свързано с медицината, което заслужава да бъде експонирано в Музея. Всички ще получат сертификати за дарение. Вярвам, че заедно ще успеем да създадем богата експозиция с висока историческа и ценна информационна стойност, която ще е широко достъпна за жителите и гостите на града”, каза още ректорът на МУ-Пловдив.

Вече са създадени контакти с Историческия музей в Пловдив и така ще може да бъде създаден един модерен Музей на медицината, който датира още от хилядолетията. В него ще бъдат поместени и археологически експонати.