Болници се вдигат на национален протест на 7 април
Болници се вдигат на национален протест на 7 април / Dariknews.bg

 

Национален протест на общинските и частните болници у нас ще се проведе на 7 април. За това се договориха след повече от 2 часа разговори в Първомай ръководители на 26 лечебни заведения от страната. Краят на ожесточената дискусия дочака и репортерът ни Даниела Ковачева, която ще ни каже повече подробности.

До стачка обаче ще се стигне, ако държавата не спре да нехае за исканията на по-малките лечебни заведения и продължи да обгрижва само държавните болници. Това обясниха управителите на болниците от страната, които се събраха в Първомай на Национална среща. За да не си помислят управляващите, че това е заплаха във въздуха, а сериозно намерение,  от утре по места започват символични стачни действия, които да поддържат нажежена обстановката, обясни домакинът на срещата и директор на МБАЛ "Първомай" Иван Маджаров. /Чуйте прикачения звуков файл/

За да не се реализира намерението за национален протест, правителството трябва да изпълни 6-те искания, посочени още на 8 февруари в декларация до премиера Бойко Борисов.  Шефовете на болници настояват преди всичко за премахване на делегираните бюджети, за връщане на финансирането от 2009 г., както и да се гарантира равнопоставеността на частните и общински болници  с държавните такива. Ръководителите на 26-те лечебни заведения от цялата страна, събрали се в Първомай, се обединяват и около искането да отпадне изискването на 2 специалисти по една клинична пътека.

Недоволството на болничните шефове узря съвсем, след като повечето от тях получиха едва 50% от парите за декември месец. Те недоумяват как е възможно да се допусне това, при положение, че данни за миналата година сочат, че общинските болници са обслужили 80% от пациентите, а държавните - едва 20%.

Целта на държавата е да закрие работещите малки болници, за да забогатеят държавните, убедени са събралите се днес ръководители на лечебници в страната.