Балотажът в Пазарджик – спокоен и без опашки пред секциите
Балотажът в Пазарджик – спокоен и без опашки пред секциите / снимка: Тина Соколова
Балотажът в Пазарджик – спокоен и без опашки пред секциите
91136
Балотажът в Пазарджик – спокоен и без опашки пред секциите
  • Балотажът в Пазарджик – спокоен и без опашки пред секциите

В Пазарджик вторият тур на изборите за президент и вицепрезидент протича нормално и спокойно. Пред секциите няма опашки от желаещи да гласуват, каквито се трупаха почти през целия ден миналата седмица. В същото време в повечето секции отчитат почти същата избирателна активност, каквато е била и в неделния ден на 6 ноември.

Христина Минкова, председател на една от четирите секции в СУ „Георги Бенковски”, обяснява, че самото гласуване този път става много по-бързо. Бюлетината е само една, няма допълнителна за референдум. По-малко са и кандидатите, само двама, така че хората бързо намират квадратчето на този, за когото смятат да дадат гласа си. Един избирател минава през секцията за около 2-3 минути, заедно със записването на личните му данни, престоя в кабинката и полагането на подписи и печати.

Още по-висока избирателна активност на балотажа в Пазарджишко

В три от четирите секции казват, че има минимална разлика в броя на гласувалите в сравнение с миналата неделя, както и че интересът към балотажа е по-слаб. Само в една от тях бюлетините бяха с около 25 на сто по-малко.

Подобни са и данните на РИК за избирателната активност към 13 часа днес. Но – в полза на балотажа. В Пазарджишка област до този час са дали гласа си 66 276 души, равняващи се на 26,68% от избирателите. Заедно с дописаните в списъците те са 248 390. По същото време на първия тур са отчетени 65 337 човека, дали гласа си, или 26,31% от общо 248 340 по списък.

Най-активни и сега са жителите на община Белово с 35,2%, следвани от Батак с 32,52%, третото място си поделят Стрелча и Сърница с по 32,08%.

В Пазарджишко всички 365 секции започнаха изборния ден нормално