В Пазарджишко всички 365 секции започнаха изборния ден нормално
В Пазарджишко всички 365 секции започнаха изборния ден нормално / Дарик архив
В Пазарджишко всички 365 секции започнаха изборния ден нормално
91129
В Пазарджишко всички 365 секции започнаха изборния ден нормално
  • В Пазарджишко всички 365 секции започнаха изборния ден нормално

В Пазарджишка област работата във втория тур на вота за президент и вицепрезидент започна нормално. До момента няма сигнали за неотворени секции или отворени с голямо закъснение, съобщи председателят на РИК Йордан Кожухаров.От подреждането им снощи местата за гласуване са под полицейска охрана. Днес сутринта са предадени на РИК и секционните комисии.

По данни на ГРАО с право на глас в областта са 248 262 души. Секционните избирателни комисии в областта са 365. 10 от тях са в социални институции или места за лишаване от свобода. Две подвижни секции ще обслужват на място гласоподаватели с тежки увреждания – в Пазарджик и Велинград. В 48 се осигурени условия за гласуване на хора с физически увреждания или намалено зрение. В 11 секции в Пазарджишка община и по 2 във Велинградска и Ракитовска и на балотажа ще може да се гласува машинно.

Повече от 600 служители на МВР осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагирането на сигнали, опазването на изборните материали и пожарната безопасност, съобщи говорителят на пазарджишката дирекция на вътрешното министерство Мирослав Стоянов.

По време на изборите полицейските служители са разположени извън секциите. Няма да допускат хора с поведение, накърняващо добрите нрави, както и въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда и спокойствието в секцията.

Звено „Български документи за самоличност“ при ОДМВР-Пазарджик и полицейските управления в Пещера, Велинград, Панагюрище и Септември ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в изборния ден. Работното време днес е удължено до 19 часа.

Седем сигнала за купуване на гласове, подадени при първия тур на изборите за президент и националния референдум, са проверени в Пазарджишка област, съобщи Окръжният прокурор Васил Малинов. Всички са подадени до районните прокуратури – 3 в Пазарджик, 2 във Велинград и по 1 в Пещера и Панагюрище.

По всяка от жалбите е направена проверка, каза още Малинов. В нито един от случаите обаче не са събрани достатъчно доказателства за купуване и продаване на гласове, така че са дадени откази за образуване на досъдебно производство.

Дежурни прокурори и съдебни служители са на разположение за подаване на сигнали и днес за балотажа. Жалби за престъпления против политически права се приемат както в Окръжната, така и в районните прокуратури в Пазарджик, Велинград, Панагюрище и Пещера 1 час след обявяване края на изборния ден. Телефоните и имейлите за връзка са посочена на сайта на Окръжната прокуратура.