Асан: Ако Общината не иска мира, ще получи секира
Асан: Ако Общината не иска мира, ще получи секира / снимка на Виктор Кадири
Забраната за провеждане на тържества, сватби и други мероприятия е противозаконна, противоконституционна и дискриминационна, заяви председателят на фондация „Прав път” Ашим Асан. Етническият мир в Пловдив е на ръба и всеки момент може да рухне, предупреди турският лидер и заплаши, че цитирам: „ако от Общината не искат мира, ще получат секира”.

Ако от общинската управа не отменят забраната за провеждането на ромските сватби, ще заведем дело в Европейския съд в Брюксел, заяви Ашим Асан. Всъщност евросъда се намира в Страсбург. Не е изключено като крайна мярка да блокираме и града ако се наложи, поясни той. Според него, това общинско ръководство не желае да води диалог и да решава проблемите на етническите малцинства в Пловдив.

На днешната среща присъстваха само народният представител от ДПС Фикрет Сепетчи, общинският председател на СДС Николай Караиванов и бившият общински съветник Еньо Петров.

От турската фондация „Прав път” предлагат по време на сватбите в махалите да се избират отговорници, които да следят и контролират децибелите на музиката по време на празненствата. При неспазване на изискванията да се съставя акт в размер на минимум 500 лева. При повторно нарушение глобата да е 1 000 лева, а при трето -1 500 лева и забрана за оркестъра да свири на сватби в града. За целта всички оркестри трябва да се регистрират в общината, уточниха от фондацията.

Тази забрана е един нормативен акт на местно самоуправление, който влиза в идиотско противоречие с Конституцията на България, коментира Фикрет Сепетчи.