Археологическа сензация в Пловдив. Строители изненадващо попаднаха на ценни артефакти, докато извършват ремонта на бетонния мост в града.

Археолозите откриха под моста голяма антична сграда, кладенец, пещ и две гробници от римския период.

Проучват провинциално селище край Пловдив, зародило се в праисторията (СНИМКИ)

За учените, които вече правят проучване на място, това е предизвикателство, но за местната власт и жителите на града е сериозно препятствие, защото има риск археологията сериозно да забави ремонта на съоръжението, което е възлова пътна артерия в града, предава NOVA.

Строителството на новата високоскоростна жп линия и контактната мрежа временно беше спряно. Студенти подпомагат проучванията на екипа от шестимата археолози, които работят на място.

Археолози откриха фрагмент от античен надпис в Пловдив

„Открихме основите на масивна сграда и няколко гроба, които са от Римската епоха”. Това заяви ръководителят на археологическите проучвания Петър Зидаров. Учените имат около 20 дни, определени им от Министерство на културата, за да обследват участъка от около 50 метра, в който са открити артефактите.

Инж. Цветан Цолов, който е ръководител на проекта по строителството на моста обясни, че археологическите разкопки няма да нарушат графика на изграждането на съоръжението, което трябва да бъде пуснато в експлоатация около 15 декември.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
nova.bg