Защитата на Чеченеца, Емили Тротинетката, Тошо Куката и Стоян Карапанов не успя да прекрати днешното дело и да върне обвинителния акт към Районна  прокуратура Пловдив.

Още в първите минути на заседанието бе входирана молба от пострадания Денислав Делчев, който пожела да бъде частен обвинител по делото. 

След това започнаха пледоариите на четиримата адвокати на обвиняемите. Въпреки различните им похвати и думи, те бяха обединени от една обща идея, която бе да върнат обвинителния акт към прокуратурата.

Според всички тях в него трябва да бъдат конкретно посочени действията на всеки един от обвиняемите по отделно, за да знае всеки какво точно е извършил. 

Адвокатите счетоха, че не може и четиримата обвиняеми да имат едни и същи нарушения. 

Отложиха делото за хулиганство срещу Чеченеца, Куката и Емили Тротинетката


Защитничката на Емили Тротинетката пожела мярката й да бъде изменена в подписка, защото обвиняемата се е отзовавала всеки път.

Адвокат Чечкова, която е защитник на Чеченеца, е намерила техническа грешка в обвинителния акт на съда спрямо нейния клиент. Тя сподели пред съда, че не може да разбере в какво се изразяват непристойните действия на клиента й и с какво той е нарушил обществения ред. 

Ако не бъдат уважени нейните искания, Чечкова пледира делото да се гледа по общия ред и да бъдат разпитана всички свидетели и участници.

От пледоарията на адвокат Петрова се разбра, че в обвинителния акт не е посочена причината защо клиентът й е счетен като "съучастник". Тя пожела да бъде прекратено наказателното производство спрямо него и сметна мярката му "подписка" като приемлива.

Последен бе адвокат Кутрянски, който се солидаризира към мнението на колегите си и каза, че на въпросната разходка в мола е имало и други свидетели, които не са привлечени от прокуратурата.

Той пожела молбата за конституиране на Денислав да не бъде уважена. Според него Денислав е можел да прецени адекватно обстановката, в която се намира и би трябвало той да бъде привлечен като подсъдим, а не като пострадал.

Прокурорът по делото се противопостави на тезата на защитата и заяви, че в обвинителния акт се съдържат всички нарушения, които са извършени от четиримата. Мнението му е, че всеки от тях ясно е съзнавал, какви точно действия извършва. 

Съдът не намери причина делото да бъде спряно и върнато на прокуратурата. Солидаризира се към грешката, която бе намерена от адвокат Чечкова, наложи на прокурора да бъде коригиран и съставен нов обвинителен акт в рамките на 7 дни и конституира Денислав като частен обвинител по делото.

Следващото заседание бе насрочено за 29 ноември от 9:30 часа, когато ще бъдат разпитани свидетели и лица по делото.

Припомняме, че четиримата са обвинени в хулиганство и грубо нарушаване на обществения ред с изключителен цинизъм, наказанието за което е до 5 години затвор.

На 3 април, по предварително обсъден сценарий, те започнали да снимат клипа, като развеждали Денислав с колан, вързан в областта на шията му, а той лазел на коленете си и имитирал движенията на куче.

Ролите им били разпределени – Даниел Йорданов бил "господар“ и държал каишката, а Тодор Чалъков и Петко Караилиев давали команди.
Агенция "Фокус"