Фани Петрова и Румен Атанасов
Фани Петрова и Румен Атанасов / netinfo
Глобяват водното дружество в спа столицата с 15 000 лева, заради укриването на информацията за завишените норми на урана
Румен Атанасов за водата с уран
93438
Румен Атанасов за водата с уран
  • Румен Атанасов за водата с уран
15 000 лева е наложената санкция по Закона за водите на "ВОДОСНАБДЯВАНЕ, КАНАЛИЗАЦИЯ И ТЕРИТОРИАЛЕН ВОДОИНЖЕНЕРИНГ" ЕООД ВЕЛИНГРАД (ВКТВ), за това, че не са информирали навреме за наличието на завишени нива на уран в състава на водата в региона.

Първите данни за завишено съдържание на уран в питейната вода са от 29 декември 2016 г., но са подадени към РЗИ от водоснабдителното дружество едва на 19 април тази година, съобщи директорът на Здравната инспекция д-р Фани Петрова. Не е ясно защо 4 месеца важната за хората информация не е била оповестена.

Направените тогава радиологични анализи показват стойности над нормите за уран и алфа-активност във водоизточници, от които черпят селата Света Петка, Пашови, Юндола, Грашево и Мечо корито. Резултатите от лабораторни анализи в четирите пункта показват завишение на нормата за естествен уран – 0,03 мг/л. Пробите от четири водоизточника са показали между 0,041 и 0,078 мг/л.

"Уранът е вид природна даденост, но в питейните води присъства заради човешка намеса", обясни д-р Румен Атанасов, началник отдел «Държавен здравен контрол» в РЗИ. "Завишените количества са в резултат на над 50-годишния добив на уран. И до момента няма данни доколко е засегната околната среда", допълни Атанасов.

До дни ще излязат резултатите от проби, дадени от РЗИ в Националния център по радиология. Вече има първоначални данни, които обаче от инспекцията засега не оповестяват, докато не се получи потвърждение.

Във Велинград има осигурени водоноски, но за 5 села в общината е издадена забрана да се ползва за пиене и готвене водата от чешмите, разпоредено е да се доставя достатъчно минерална вода. За съжаление, за тези села няма алтернативни водоизточници.

Д-р Атанасов заяви, че за пръв път в 15-годишната си практика попада на положителни проби за уран. Но не отрече, че рискът от него остава, след като от водопровода се напояват градините и се поят животните, а получените от тях продукти са част от храната на хората.

Повече за проблема чуйте от д-р Румен Атанасов в аудиото.