23 години ще лежи Янко, убил жена си с брадва
23 години ще лежи Янко, убил жена си с брадва / pixabay

Пловдивският апелативен съд потвърди присъдата на Пловдивския окръжен съд, с която подсъдимия Янко Йорданов беше осъден на 23 години затвор при първоначален строг режим.

Той беше признат за виновен в това, че на 11 декември 2014 г. в Пловдив е съсякъл с брадва Троянка Йорданова.

Подсъдимият Янко Йорданов и пострадалата Троянка били женени от 2012 г., като от брака си имали две  деца. Янко ревнувал жестоко съпругата си и смятал, че тя има извънбрачна връзка. Той често я разпитвал защо е закъсняла след пазаруване по магазините, а в един от случаите я проследил, за да се убеди, че наистина отива до магазина. Периодично употребявал алкохол и марихуана, като след употребата на такива вещества ревността му се засилвала. Почти всеки ден започнал да я бие, за да си признае за изневярата.

На 11 декември Йорданов отново започнал да настоява съпругата му да признае кой е любовникът ѝ, като взел брадва, за да я сплаши. Нанесъл ѝ с острието на брадвата 3 леки удара в областта на гръдния кош отляво и отдясно, както и в дясното подребрие. След това, ядосан, че тя отказва да признае "вината си" той я удрил няколко пъти с брадвата, като почти отделил главата ѝ от тялото. 

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15 дневен срок пред Върховния касационен съд.