Започна Международният Маримба фест - Плевен'2014
Започна Международният Маримба фест - Плевен'2014 / dariknews

На 2 юли 2014 г. в парка на Регионалния исторически музей - Плевен беше открит Третият Международен фестивал за маримба и ударни инструменти - създаден и реализиран в Плевен.

Председателят на настоятелството при НУИ"П.Пипков" - Плевен и зам.-председател на Общински съвет - Плевен Петя Василева сподели: „Горда съм, че фестивалът за маримба и ударни инструменти стана символ на културното развитие на този град, защото, когато нещо се случва три пъти подред, казваме, че това е традиция и се надяваме, че ще бъде част от културната програма на града ни".

Започна Международният Маримба фест  Плевен2014
netinfo

Тя подчерта, че е много важно в Плевен да има едно ядро, което да се бори за това, да се случват хубави клтурни събития - нещо към което принадлежат създателите на фестивала - Симеон и Августина Серафимови, както и директорът на НУИ"П.Пипков"- Плевен Жечка Димитрова, която съдейства винаги за осъществяването на добрите идеи, генерирани от нейните колеги.

След „Конкуренция" от Явор Димитров, концертът продължи с „Рагтайм" от Скот Джоплин в изпълнение на перкусионнен ансамбъл „Акцент" с ръководител Симеон Серафимов, който тази година отбелязва своята 20-та годишнина от създаването си. Последваха „Право хоро" и „Младежки марш" от и в памет на Добри Палиев, Унгарски танц No.5 от Брамс.

Започна Международният Маримба фест  Плевен2014
netinfo

Фестивалът продължава с богата програма от майсторски класове от преподаватели от САЩ и Франция, сред които и Василена Серафимова, която живее и твори във Франция.

Ето и програмата на концертите в програмата на Третия фестивал на маримбата и ударните инструменти в Плевен:

3 юли - Жан-Батист Льоклер и Свет Стоянов,
4 юли - америакнският изпълнител и композитор Майкъл Бърит и перкусионни състави от участници в майсторските класове,
5 юли - дуо „Класика и джаз" - Василена Серафимова и Тома Енко,
6 юли - дуо „Elegance" - Дейвид Фридман и Петер Венигер,
Заключителният концерт на участниците в майсторските класове е на 7 юли.

За втори път фестивалът е финансиран от фондация Америка за България, както и от фирми и физически лица от Плевен и чужбина, а за първото издание на фестивала през 2009 година, НУИ"Панайот Пипков" - Плевен получи маримба от много висок професионален клас на фирмата "Adams", осигурена от Румен Петков.