Военни, областна и местна власт обсъдиха основни приоритети за региона
Военни, областна и местна власт обсъдиха основни приоритети за региона / archive.dariknews

Асоциацията на Сухопътните войски на България - клон Плевен инициира среща на тема "Военнопатриотичните организации в помощ на военнослужещите и техните семейства в гарнизон Плевен". Срещата беше организирана във връзка с предстоящото посещение на министъра на отбраната Ангел Найденов. Участие в нея взеха областният управител Илиян Йончев и заместникът му Енгин Кючуков, кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков, представителите на военнопатриотичните организации в региона, командването на военните формирования от гарнизон Плевен, както и представители на неправителствени организации и сдружения.

Полк. Атанасов - председател на Асоциацията на Сухопътните войски на България - клон Плевен посочи, че основната цел на срещата е да се обединят усилията на военнопатриотичните организации, командирите на военни формирования от гарнизон Плевен и ръководителите на държавните институции и органите на местната власт.

Той акцентира върху четири основни за нашия регион приоритета. На първо място той посочи възстановяването на Плевен, като гарнизон със стратегическо значение в Северозападния регион на България, такъв какъвто е бил от създаването на първото военно формирование през 1881 г., като подчерта, че тук ще се разчита на активна подкрепа от страна на министър Найденов.

Втората цел според полк. Атанасов е реформирането на военните формирования в степен да придобият необходимите способности за защита на населението при кризи от всякакъв характер, а третата - разрешаване на икономическите и социално-битовите проблеми в региона, възникнали с ликвидирането на военните заводи и предприятия и съкращаването на военните съединения и поделения в региона.

Председателят на плевенския клон на Асоциацията на Сухопътните войски на България постави акцент върху изграждането на военноисторически комплекси в района на Регионалния исторически музей, пресъздаващи военните победи на Четвърти пехотен полк и Девета плевенска пехотна дивизия във войните за независимост на България.

"Идеята ни е с победите на техните деди и прадеди да се запознае не само подрастващото поколение, но и тези комплекси да се превърнат в една туристическа атракция за гостите на Плевен", уточни полк. Красимир Атанасов.

За целта ръководството на Асоциацията на Сухопътните войски на България - клон Плевен предлага конкретни действия като на първо място посочва сформирането на бригадно командване "Северозапад" в състав два механизирани батальона, батальон за материално и техническо осигуряване и шест самостоятелни роти.
Идеята е те да бъдат дислоцирани в два гарнизона - Плевен и Враца като по-голямата част, включително и командването, да бъде в нашия град.

Полковник Атанасов припомни, че докато е бил началник щаб на Пета бригада 1 500-те военнослужещи са получавали заплати в размер на 1.2 млн. лева ежемесечно. "Тези пари влизаха в нашия град и оказваха своето влияние както върху дребния и средния бизнес, така и върху статуса на всички жители на града", аргументира предложението полковникът.

Като друга важна цел, той посочи превръщането на Долна Митрополия в единен център за обучение на ВВС, а имотите на Министерството на отбраната с отпаднала необходимост да бъдат предоставени на военнопатриотичните организации за стопанисване и развиване на възпитателна и спортна дейност.

Полк.Атанасов сподели, че най-вероятно министър Найденов ще бъде в Плевен на 26 юли, когато е и клетвата на първия набор обучаеми резервисти.