Вицепрезидентът Попова: Чакам да ме убедят с аргументи за нуждата от дълга
Вицепрезидентът Попова: Чакам да ме убедят с аргументи за нуждата от дълга / svetlomira.anastasova

„Чакам още обяснения и аргументи, за да съм убедена и спокойна, че когато плащам след години, то има за какво", заяви пред журналисти в Ловеч вицепрезидентът Маргарита Попова по повод намеренията на правителството да тегли нов дълг от 8 млрд. евро. „Аз съм далеч от финикийските знаци, не съм специалист в тази област, затова слушам експертите", допълни тя.

Според Попова нормално е в развитието на едно общество и държава да се вземе дълг, за да се покрият стари задължения. „Въпросът е да не се всява допълнителен смут и тревога у хората за това, че след години ще плащаме ние, децата ни, внуците", посочи тя и подчерта, че специалистите трябва да бъдат максимално конкретни в обясненията си колко точно и за какво се вземат - всякакви разчети, да докажат, че няма нищо притеснително в този дълг, за да смъкнат от плещите на хората тези допълнителни тревоги. „Хубаво е политиката да мисли малко по-напред от три години", посъветва вицепрезидентът.

В коментар относно твърдението на проф. Драгомир Драганов, че един от недостатъците на Конституцията е институцията на вицепрезидента, Маргарита Попова заяви: „Аз се опитвам да докажа, че вицепрезидентът е по-нужен от всякога досега".

В Ловеч тя участва във възпоменателното отбелязване на 142 години от гибелта на Апостола, което се състоя на 19 февруари 2015 г. Попова присъства на панихида, отслужена от Ловчанския митрополит Гавриил в храма „Успение Богородично", след което се включи в церемонията по поднасяне на венци и цветя на паметника на Левски.