dojran
dojran / rim pleven
По повод отбелязването на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война, Регионален исторически музей – Плевен съвместно с Националния комитет по отбелязването на годишнината организират Национална научна конференция „България в Голямата война (1918)“ с научен ръководител академик Георги Марков.
Тя е посветена на 100-годишнината от величавата Дойранска епопея и подвига на воините от 9-та пехотна Плевенска дивизия, записали една от най-героичните страници в националната военна история.
Конференцията ще се проведе на 20 и 21 септември 2018 г., като част от програмата й е представянето на документален филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. Той се реализира по културен проект на Регионалния исторически музей/РИМ/ с финансовото съдействие на Община Плевен.
С изложба „Дойранската епопея (1916-1918) – храброст, дълг и чест“ на РИМ-Плевен с участието на Национален военноисторически музей - София и Регионален исторически музей - Ловеч ще се отдаде почит и признателност към подвига на нашите деди през Първата световна война, към тяхната беззаветна храброст и величава саможертва в името на националните идеали, на обединението на българския народ и българските земи.

dojran
rim pleven