В Плевен вече работи детска експертна лекарска комисия
В Плевен вече работи детска експертна лекарска комисия / Sofia Photo Agency, архив
В Плевен вече работи детска експертна лекарска комисия
34355
В Плевен вече работи детска експертна лекарска комисия
  • В Плевен вече работи детска експертна лекарска комисия

Деца от четири области в Северозападна България ще бъдат преглеждани от Детска експертна лекарска комисия /ДЕЛК/ в Плевен. Тричленната комисия за освидетелстване на деца до 16-годишна възраст вече функционира от 1 ноември. Това съобщи за Дарик д-р Любчо Лаков - гл.секретар в Районния център по здравеопазване в Плевен.

Създаването на новия орган е регламентирано с промяна в Правилника за устройство и организация на работата на органите за медицинска експертиза и регионалните картотеки за медицински експертизи. В нормативните документи е записано, че комисията трябва да обслужва 1 500 деца от областите Плевен, Видин, Монтана и Враца.  РЦЗ Плевен ще предложи тук да се преглеждат и децата от Ловешка област. Засега те са разпределени към ДЕЛК Велико Тръново, но комисията там все още не функционира, допълни д-р Лаков.

Според изискванията, лекарите в комисията трябва да са специалисти по детски болести с над 5 години трудов стаж и евентуално с втора специалност - неврология или ортопедия, за да могат да се обхванат всички заболявания при децата, поясниха от РЦЗ. Комисията заседава всеки ден и първо ще бъдат освидетелствани децата, чийто документи са подадени още през летните месеци.

Детските експертни лекарски комисии освидетелстват децата до 16-годишна възраст по повод вид и степен на увреждане, по искане на застрахователи и застраховани лица и в случаи, предвидени в нормативни актове. Най-честата причина е заради различни видове и степени на увреждане. Експертните решения, които се издават от комисията, са с различна продължителност, в зависимост от динамиката на заболяването - за една, две или три години или до навършване на 16 години.

Доктор Лаков уточни, че комисията ще работи по график - ще има ден за прегледи в Плевен и в останалите области, които комисията ще посещава на място. Тя ще ходи и в домовете за медико-социални дейности, където има деца, нуждаещи се от освидетелстване. Необходимите медицински документи за освидетелстване на децата могат да се изпращат в Регионална картотека за медицински експертизи на адрес ул. «Георги Кочев» 8 А в Плевен, а за повече информация телефоните са - 064/88 62 19 и 064 /88 63 52.