В Плевен ще бъде единият от първите национални комплекси за спешна помощ
В Плевен ще бъде единият от първите национални комплекси за спешна помощ / svetlomira.anastasova

Първите три национални болнични комплекса за спешна помощ, придобили гражданственост като „пироговчета", ще бъдат готови до края на годината. Това съобщи на пресконференция в Троян здравният министър д-р Таня Андреева. Първият комплекс ще бъде изграден по всяка вероятност в Бургас, паралелно с него ще се строи още в Плевен и Велико Търново.

В Център „Фонд за лечение на деца" трябва да се промени основно политиката, тъй като все повече се увеличават разглежданите медицински досиета, счита д-р Андреева. Преди месец е сформирана работна група, която да предложи оптимизация в работата на фонда, да даде препоръки по отношение административния капацитет и предложения за промени в правилника за работата му. Предложенията ще бъдат обсъдени следващата седмица на заседание на обществения съвет на фонда. Колкото до директора д-р Ива Станкова, здравният министър заяви, че ако види, че не се справя с работата си, няма да се поколебае да я отстрани. Тя обаче засега се доверява на нейната преценка за работата на фонда, тъй като е „добър лекар, педиатър, мениджирала е медицински център".

Относно методиката за разпределение бюджета за дейност на лечебните заведения, предложена от управителя на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова, министърът на здравеопазването заяви, че е готова за среща с надзорния съвет на касата. „Никога не съм се намесвала в работата на касата, защото тя е независима институция и има управител. Винаги съм застъпвала тезата, че финансовият ресурс на касата в по-голямата си част трябва да отиде за финансиране на дейности в лечебните заведения и да се работи върху по-гъвкави механизми - така, че да се намали разходването на публичния ресурс за медикаменти и медицински изделия", коментира д-р Андреева. И добави, че в практиките на ЕС няма фонд или каса, от чиито разходи такъв голям процент да отива за лекарства и толкова малко - за медицински дейности.

През април пък ловешката многопрофилна болница за активно лечение ще получи 90 хил. лв. за довършване ремонта на детското отделение, оповести още здравният министър. Със средства от държавата вече напълно са обновени шест детски отделения в болници в страната.

Д-р Таня Андреева участва в национално съвещание с директорите на регионални здравни инспекции в страната и на национални центрове по проблемите на общественото здраве, провело се в курортното селище Чифлик. В Троян тя се срещна с областния управител на Ловеч Милко Недялков и с кметовете на Ловеч, Троян, Тетевен и Луковит - общински центрове от региона, в които има болници, както и с директори на здравни заведения от областта.