fant
fant / dariknews.archive
В Плевен беше представен седмият по ред Алманах „Фантастика“ като основен автор в това издание е плевенският творец Стефан Кръстев, което беше и причината алманахът да бъде представен в Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен.
 
Атанас Славов, който е председател на Дружеството на българските фантасти поясни, че дружеството не е само литературна организация и в нея членуват художници-фантасти, кино дейци, работещи в областта на фантастиката, скулптори – всички хора, които се изявяват в областта на фантастиката в различните изкуства.
Атанас Славов поясни, че в Дружеството на фантастите има и раздел Фантастология, който се занимава с теорията, както и чисто научен раздел, който се ръководи от футуролога доц. Васил Симов.
 
За поредното седмо издание на Алманах „Фантастика“ Атанас Славов каза:
 
„Това е един сложно организиран алманах, който има всички направления на фантастиката и прилича много на всички световни списания, които се занимават с темата, но в него има и рубрика, която е уникална и единствена само за него. Това е рубриката „Изгревът на следващото“ - единственото място и територия, защитена от цинизъм и антиутопизъм. Това е територия на търсенето на позитивния изход към бъдещето“, поясни Атанас Славов.
Той коментира, че вече навсякъде по света се смята за „демоде“ да се говори за позитивно бъдеще и едва ли не за лош тон:
„Ние нарушаваме лошия тон и не се страхуваме да бъдем смели и различни, защото това е въпрос на принципи. Ако човек не мисли и не търси позитивния изход, той просто е безнадеждно дерайлирал и излязъл от релсите на света“, каза Славов.

fant
dariknews.archive

В този смисъл Калин Ненов, който е един от редакторите на Алманах „Фантастика“ каза:
„За позитивно бъдеще трудно се пише убедително и има такова схващане, че когато всичко е позитивно, няма да има конфликт и тогава не би имало сюжетно изкуство. Авторите, които представяме показват, че позитивно бъдеще не означава безпроблемно бъдеще, а просто, че в някои проблеми сме малко по-напред“.     
 
Калин Ненов, който заедно с Атанас Славов са създатели и основни двигатели на „Човешка библиотека“ поясни, че това е преди всичко читателска общност от хора, които „дишат и се поят“ чрез книги и които периодично издават книги.
Част от  дейността им е организирането на конкурсите „Копнежи“, които са без състезателно начало:
 
„Искаме да наградим и насърчим колкото може повече хора, които искат да се занимават с творчество и в момента, до края на октомври се провежда шестият ни „Копнеж за растящо творчество“, който е за автори до 27 годишна възраст като в него няма ограничения за тема и жанр – може да се участва с разкази, откъси от романи, пиеси, стохотворения и есета. Важното е да усещаме, че текстовете вълнуват хората, които са ги писали“.
Калин Ненов поясни, че „Копнежи“ е част от една по-голяма кампания за подготовка на автори, които ще бъдат преведени на други езици, след което ще бъде направен опит да се реализират в чужбина.
„Искаме да създадем такива автори, които като ги поставим до техните събратя от цял свят, няма да се срамуваме от резултата. Започваме с младите – до 27 години и ще организираме различни кампании, които да развият уменията им като писатели и преводачи“, каза Калин Ненов.
 
По време на представянето на Алманах „Фантастика“ грамота "Майстор на психологическата фантастика" получи плевенският автор Стефан Кръстев, който участва активно в изданието с няколко свои произведения.   

fant
dariknews.archive