/ dariknews.archive
Искра Палиева: Убедих се, че паметта на баща ми е жива чрез любовта, която се влага
С "Младежки марш” от Добри Палиев в изпълнение на ученици от класовете по ударни инструменти в НУИ „Панайот Пипков”, започна паметният концерт, с който на 13 декември беше отбелязана 90-та годишнина от рождението на основателя на българската школа по ударни инструменти.

В програмата на концерта прозвучаха Снежинки”, „Старият валс”, „Танц на калинката”, „Шега”, „Малкото мече” от Добри Палиев.
Представени бяха Вариации върху народната песен „Полегнала е Тудора” – в изпълнение на Илина Рачева, „Право хоро” – ансамбъл „Акцент”, както и трета част от "Настроения" в изпълнение на Александър Николаев.

dobri paliev
dariknews.archive

Фурор в залата предизвика "Дяволски танц" от Добри Палиев в изпълнение на преподавателите от класа по ударни инструменти в НУИ"Панайот Пипков" начело със Симеон Серафимов - приемник на делото на проф. Палиев, с участието на корепетитора Стефка крумова и преподавателите по ударни инструменти Момчил Иванов, Красимир Ралчев и Димитър Солаков. (ВИДЕО)

dobri paliev
dariknews.archive

„Това е един наистина прекрасен концерт и аз се възхищавам на труда на колегите от Плевен. Със Симеон Серафимов сме състуденти и много добра знам как работи и как обединява целия клас по ударни инструменти. Той има една прекрасна съпруга - Августина Серафимова, която върши страшно много работа и аз знам, че те са един страхотен тандем“. Това каза за Дарик едната от дъщерите на проф. Добри Палиев - Искра Палиева малко след концерта.

dobri paliev
dariknews.archive

„Училището в Плевен има в момента най-прекрасните инструменти, едни чудесни деца, които виждам как свирят с любов, слушат преподавателите си и тази вечер се убедих в това, че паметта на баща ми е жива чрез любовта, която се влага във всичко, което се прави и се радвам, че всички сме като едно голямо семейство - разбираме се и сме един прекрасен клас“, каза още Искра Палиева.
Тя сподели, че всъщност българската школа по ударни инструменти зарежда Европа с талантливи и добре подготвени музиканти:

dobri paliev
dariknews.archive

„Всичките ни деца, тъй като са много добре подготвени отиват в чужбина и навсякъде ги приемат. Много малко от тях остават тук, което е тъжно но просто имаме една изключителна школа, която ги подготвя за този път към Европа.
Няма ги вече тези граници, които ни спираха и не знаехме, какво става навън. Смятам, че нашата школа е изключително добра, и това го показват резултатите, които имаме навсякъде по света. Благодарна съм от името на цялото ми семейство на Симеон и Августина Серафимови за празника, който създадоха в памет на баща ми Добри Палиев“.       

       

В концерта прозвучаха само произведения, написани от проф. Добри Палиев. Концертът завърши с „Картини от България” – 4 части: Балкан, Тракия, Родопи и Пирин в изпълнение на ансамбъл „Акцент” – Илина Рачева, Велиан Димитров и Чарли Милов, заедно с преподавателите Симеон Серафимов и Момчил Иванов, със специалното участие на Миладин Иванов.

paliev
dariknews.archive


Неотлъчен спътник в развитието на класа по ударни инструменти през изминалите десетилетия е пианистката Стефка Крумова, която има своя неоценим принос в работата с учениците като корепетитор.

dobri paliev
dariknews.archive

Още като студент през 1950 Палиев става солист-водач в Симфоничния оркестър на БНР. Работи също и в Музикалния театър, влиза в състава на инструментално трио: Тинко Станчев – пиано, Добри Палиев – ксилофон и Петър Пенчев – акордеон.

През 20-годишното си съществуване триото изнася стотици концерти, печели Втора награда на I-вото общобългарско състезание за майстори на естрадното изкуство (1954), реализира записи на грамофонни плочи, участва в младежки фестивали, концертира в редица европейски страни като ГДР, Полша, СССР, Чехословакия, Унгария, Югославия и други.

dobri paliev
dariknews.archive

Палиев оставя огромно творческо наследство – пиеси за всеки един от основните ударни инструменти и за различни камерни перкусионни ансамбли, мащабните композиции „Реминисценции 1876”, „Колелото на живота”, „Фолклорни сцени”, „Пепелища”, „Сонорни скици”, музикалните приказки, транскрипции на класически опуси...

22 свитъка със негови пиеси са публикувани от световноизвестни издателства във Франция, САЩ, Германия, Великобритания. Той е автор на основополагащия труд „Методика на обучението по ударни инструменти” и докторската дисертация „Камбани, клепала и овчарски звънци в България”.

dobri paliev
dariknews.archive

dobri paliev
dariknews.archive

dobri paliev
dariknews.archive

dobri paliev
dariknews.archive

dobri paliev
dariknews.archive

dobri paliev
dariknews.archive

dobri paliev
dariknews.archive

dobri paliev
dariknews.archive