В МУ-Плевен представят проект за противоракова ваксина
В МУ-Плевен представят проект за противоракова ваксина / archive.dariknews

На 25 и 26 октомври в Телекомуникационния ендоскопски център при МУ-Плевен ще се проведе традиционната годишна 7-ма Национална среща с международно участие на Международна изследователска фондация Хасуми - България. Съорганизатори на събитието са Медицински университет - Плевен и Медицинското отделение на Българската академия на науките. Форумът се радва на специалната подкрепа на акад. Благовест Сендов - посланик на Република България в Япония (2003-09 г.) и почетен член на Настоятелството на Фондация Хасуми - България.

Участие в научната среща ще вземат видни учени от институтите на БАН, от клинични научни медицински заведения, преподаватели от висши медицински училища, както и чуждестранните и японските студенти, обучаващи се в МУ-Плевен.

На срещата ще бъде представен научно-изследователския проект на д-р Кеничиро Хасуми за създаване и прилагане на терапевтична противоракова ваксина, разработки на български учени за вирусната и бактериална етиология, за лечение на онкологичните заболявания и средства за укрепване на имунната система. Сред изтъкнатите български учени, които ще изнесат лекции на форума, са: проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов, проф. д-р Златко Кълвачев от Националния център по заразни и паразитни болести, проф. д-р Милчо Минчев от Националния център по хематология и трансфузиология и др.

Научната среща ще започне с пленарна лекция на самия д-р Кеничиро Хасуми, основател на Международна изследователска фондация Хасуми. Сред чуждестранните лектори с международен престиж са проф. Дийн Ман, ръководител на отдела по имуногенетика към Катедрата по патология в Университета на Мериленд, Факултет по медицина, и проф. Франк Рьосел, ръководител на отдела по вирусни трансформационни механизми към изследователската програма „Инфекции и рак" на Немския център за изследване на рака.

Международна изследователска фондация Хасуми - България е учредена от д-р Кеничиро Хасуми през 2006 г. с цел да обедини усилията и дейността на японски, български и други чуждестранни специалисти, общественици и граждани в медицината и социалното подпомагане. Председател на Настоятелството на фондацията в България е проф. Иван Черноземски, а академик Богдан Петрунов е Председател на Научно-консултативния съвет.
Официалното откриване на 7-та Национална среща на Международната изследователска фондация Хасуми - България е от 17:00 часа.